Водопадът Котли Спаут

25.01.2011

Водопадът Котли Спаут (Cautley Spout) се счита за най-високия на територията на Англия. Тази внушителна природна забележителност се намира в рамките на Национален парк Йоркшир Дайлс (Yorkshire Dales National Park), известен с многото си красиви водопади и с разнообразната си геология.

В тази защитена територия могат да се видят още още над 20 по-големи и по-малки красиви водоскоци.

Водопадът Котли Спаут

Самият Котли Спаут се е образувал в западната част на Национален парк Йоркшир Дейлс, който се намира в северозападното английско графство Камбриа (Cumbria). Внушителният Котли Спаут може да намерите сред планинските хълмове, известни тук като Howgill Fells, образували се между националния парк и един голям езерен район (Lake District). Котли Спаут може да се достигне по пътя, тръгващ в северна посока от малкото английско градче Sedbergh.

Като цяло един от най-очарователните водопади в зоната на Йоркшир Дейлс е водопадът Катриг Форс (Catrigg Force), който се е образувал в едно закътана част на парка и удивява с хармонията и спокойствието си. Той се счита за скъпоценния камък „на закрито” на защитената местност, докато внушителният Котли Спаут е скъпоценност „на открито”, респектираща с вида си.

Котли Спаут спуска своите води надолу по неравните скали от около 200 метра височина. Водопадът е разделен на четири отделни пада, най-високият от които достига височина от около 76 метра. Водата на Котли Спаут се спуска от високо плато, носещо името Телето (The Calf), тръгва надолу по скалистия неравноделен наклон и се разбива в една мрачна и непристъпна долина с ледников произход.

Най-високият водопад в Англия източва водите се в река River Rawthey. Надолу по веригата по течението на реката са се образували още красиви водоскоци. До Котли Скаут има туристически маршрути, които водят посетителите през красивите и богати пейзажи на Национален парк Йоркшир Дейл. Един от най-високите върхове тук носи името Телец и е висок 676 метра.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати