Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Марморе

Водопадът Марморе

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Марморе

Водопадът Марморе или Каската деле Марморе (Cascata delle Marmore), както го наричат италианците, е невероятно красива природна забележителност, която е доказателство, че и човешката ръка е в състояние да сътвори нещо хубаво сред природата. Марморе е изкуствен водопад, който се намира съвсем близо до историческия град Терни (Terni) - днешната провинциална столица на италианския регион Умбриа (Umbria)

Марморе е проектиран от древните римляни, а днес е една от най-популярните забележителности в тази част на Италия. Водният пад достига височина от 165 метра, като Марморе се дели на 3 отделни дяла. Най-високият от тях е горният, който е с височина от 83 метра.

Водопадът Марморе се намира на река Велино (Velino river) или по-скоро водопадът се захранва с част от водите на реката. Останалата част се използва за нуждите на водноелектрическа централа. Преди да достигне Марморе, Велино минава през езерото Пиедилучо (Piediluco lake). Водният поток на водопада Марморе се стича в долината по-долу, където се намира река Нера (Nera)

Някога река Велино е преминавала през хълмовете, които ограждат град Риети (Rieti) и захранвала една мочурлива зона, която станала източник на заразна болест, най-вероятно малария. Застрашени за здравето на гражданите управниците на града начело с римския консул Manlius Curius Dentatus вземат решение през 271 г. пр.н.е., да се изгради канал, който да отвежда водите до естествената скала на Марморе. От там водата падала към река Нера. При пълноводие обаче тази река се стичала мощно към град Терни, заплашвайки населението.

Водопадът Марморе

Между двата римски града се разразили нечувани спорове, като се стигнало дори до съд. Цицерон (Cicero) представял град Терни, а Аулус Помпей (Aulus Pompeius) представени Риети. До особен резултат от ожесточената съдебна разправа обаче така и не се стигнало. През средновековието каналът се преустройва на още два-три пъти, докато най-накрая е построена водноелектрическа централа през 1929 г.

Днес изкуственият водопад Марморе е популярна забележителност и се радва на огромен интерес от страна на туристите. Марморе обаче не може да се види в цялата си красота непрекъснато. За засилване на водната му струя е изготвен стриктен график, който посетителите трябва да следват.

Силата на водния пад може да се види само в събота, неделя и определени часове. Повечето от хората се опитват да застанат пред Марморе точно в момента, когато шлюзовете на язовира се отварят и водата тръгва надолу с цялата си сила.

Марморе също така е и идеално място за плуване, но сирените известяват за засилването на водата и посетителите трябва да излязат от водата. Има няколко маршрута, които отвеждат посетителите до различни части на Марморе. Особено атрактивен е този, който отвежда желаещите до т.нар. Тераса на любовта, която се намира в скалите, зад самия водопад. Водопадът се свързва с легендата за Св. Валентин, първият епископ на Терни, покровител на града и на влюбените.

В района на водопада Марморе могат да се посетят и разгледат още доста забележителни места. Такива са Сполето, отдалечен на около 21 км, Перуджа (68 км), Орвието (53 км), градчето Асизи с неговия замък Асизи (58 км), Вила д 'Есте в Тиволи , отдалечена на около 66 км и още доста други места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати