Замъкът Инуяма

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Инуяма

Разположен гордо над южния бряг на река Кисо (Kiso), замъкът Инуяма вече повече от 500 години се тачи като стожер на японската история и култура. Инуяма (Inuyama Castle) носи гордо титлата на най-старата крепост в Япония макар и този въпрос да предизвиква все още дебати в страната. Той е един от общо 12-те дворци я Япония, които са построени преди Едо периода. Успоредно с това замъкът Инуяма е обявен за японско национално съкровище – ранг, който се полага на само още 3 крепости – замъците Химеджи (Himeji Castle), Хиконе (Hikone Castle) и Мацумото (Matsumoto Castle).

Инуяма доминира над едноименния японски град, разположен в префектура Аичи (Aichi). Самата река Кисо се счита за естествена граница между Аичи и префектура Гифу (Gifu prefectures), а Инуяма може да се достигне надолу по течението на реката, след железопътния мост, изграден по нея. Точната дата на построяването на двореца в тема на разгорещени дебати, защото е доста трудно това да се определи, имайки предвид всички земетресения, пожари, войни и смяна на собствениците.

Замъкът Инуяма

Все пак специалистите предполагат, че оригиналната конструкция на замъка Инуяма е построена през 1440 година, въпреки че по това време той не е бил нищо повече от малко по-укрепена къща или малка крепост. В сегашния си вид Инуяма е издигнат през 1537 година от Oda Nobuyasu, който е чичо на великия владете Oda Nobunaga. По онова време дворецът е имал важна роля за контрола по река Кисо. Днес замъкът Инуяма се счита за безценен пример за отбранителна архитектура Момояма (Momoyama Period defensive architecture).

Оригиналният Инуяма съществува като отбранителна крепост с кула още от периода на гражданските войни в Япония, известен като ерата Сенгоку (Sengoku era). През следващите векове на територията на Япония кипят непрекъснати войни, а дворецът преминава в ръцете на различни владетели. За съжаление замъкът, построен през 16 век, е сериозно разрушен от земетресения и природни бедствия. Сегашният Инуяма е издигнат през 1965 година.

Днес замъкът Инуяма не впечатлява с грандиозни размери, а най-вече с архитектурата си. Той има три етажа от външната страна, четири от вътрешната и две нива под земята. На най-горното му ниво е разположена наблюдателна площадка, от която се открива прекрасна гледка към околните планини – Kisoontake, Mino, към замъка Гифу (Gifu Castle) и към Nobi Plain. Най-старата част от конструкцията на Унияма е взета някога от двореца Канаяма (Kanayama Castle) и е устояла на реставрациите в периода

Между 1961-1965 година.

Прекрасната черешова градина, която е почти задължителна за японските дворци, не отсъства и в Инуяма. Особено красива и умиротворяваща, тази градина е популярно място за релакс със своите над 500 дръвчета от най-популярния в Япония черешов цвят Somei Yoshino. В замъка Инуяма се влиза срещу входна такса от 500 йени, което е около 3 евро.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
уко
уко
18.12.2011 14:42
яко :)
0
0