Форт Кейтбей

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Форт Кейтбей

Форт Кейтбей (Fort Qaitbey) е разположен на мястото на една легендарна за човешката история сграда – Александрийския фар (Lighthouse of Alexandria). Твърди се, че останки от фара са използвани за строителството на цитаделата, издигната в края на 15 век.

Форт Кейтбей стои гордо в източната част на пристанището на Александрия – район, известен с многото си археологически находки, сред които и части от двореца на Клеопатра. Това е и причината SCA да работи по изграждането на подводен археологически музей, който ще позволи на посетителите да се докоснат до част от тази археологическа съкровищница.

Форт Кейтбей

Кейтбей е разположена на остров Фарос (Pharos Island), на брега на Средиземно море. Тя се смята за една от най-важните крепости не само за Египет, но и за цялото средиземноморско крайбрежие. Кейтбей е фундаментална част от охранителната структура на Александрия през 15 век.

Считан за едно от седемте чудеса на света, Александрийският фар продължава да функционира до арабските нашествия в района. С последвалите няколко стихийни бедствия фарът е значително повреден, но продължава да работи.

Около 880 година по време на управлението на Ahmed Ibn Tulun Александрийският фар е реставриран, но след едно огромно земетресение през 11 век конструкцията е съществено разрушена. На нейно място се появява една джамия с наблюдателница. През 14 век многото земни трусове са причина за тоталното разрушаване на храма и останките от фара.

Форт Кейтбей се появява през 1480 година по време на властването на мамеликския султан Ал-Ашраф Кейтбей (Mameluke Sultan Al-Ashraf Qaitbay), като защитна структура на Египет срещу турската инвазия. Във вътрешността й е построена и джамия.

През следващите векове Кейтебей е изцяло функционален отбранителен форт, но след британските бомбардировки на град Александрия през 1882 г. тя е изоставена и остава така до 20 век. След това е реставрирана на няколко пъти от египетския Върховен съвет по антиките.

Днес посетителите на Кейтбей остават смаяни още при вида на оградната стена на форта. Източната стена на крепостта няма защитен кула, но стената на западната част включва три охранителни кули. В средата на южната стена има порта, която води до главния вход на крепостта.

Северната стена гледа към морето и има квадратни по форма прозорци. Отгоре някога е имало тераса за стрелците. Пред главната кула на Кейтбей има голяма градина.

Самата централна кула е квадратна по форма структура, разположена в североизточната част на крепостта. Висока е 17 метра, а всяка от страните й е широка 30 метра. На приземния етаж е разположена джамията, която е считана за най-старата в Александрия. Последната мащабна реставрация на Форт Кейтбей е през 1845 година. В момента в него се помещава Военноморски музей.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати