Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Рамбода

Водопадът Рамбода

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Рамбода

Водопадът Рамбода (Ramboda falls) е една удивителна гледка, която се е образувала в заобикалящата го едноименна и уникално живописна местност на Шри Ланка. Рамбода се счита за 11 по размер водопад в страната, а в световната ранглиста това забележително творение на природата се нарежда на 729-то място. Рамбода се е образувал на надморска височина от 950 метра близо до град Пуселава (Pussellawa), на прохода Рамбода.

До водопада се стига лесно по локалната магистрала. Той се е образувал по течението на река Пана Оя (Panna Oya), която от своя страна е приток на Котхмале Оя (Kothmale Oya). Главният път тук е този в направление Nuwaraeliya – Peradeniya (12 км), но изградения мост Рамбода не позволява да се открие красива гледка към нежно стичащите се води, докато човек пътува.

Всъщност водопадът е разположен малко по-надолу от моста и това е една от причините много хора просто да подминават района без дори да подозират, че на една ръка разстояние се намира една от най-хубавите природни забележителности на Шри Ланка.

Водопадът Рамбода достига внушителните 109 метра височина, като падът му е на две нива. От магистралата разстоянието до Рамбода е 1, 5 км. Тук се е образувал още един впечатляващ водоскок, който обаче не може да достигне величието на големия Рамбода. Въпреки това много от посетителите посещават малкия, мислейки си, че са достигнали големия водопад.

В близост до водопада се намира и най-дългия автомобилен тунел на Шри Ланка, направен през 2006-2007 година. В района на водопада могат също така да се разгледат долината Котхмале (Kothmale Valley), както и едноименната пагода (Kothmala Mahaweli Pagoda). Близо до водопада Рамбода е изградено и едноименното курортно селище, предлагащо най-различни и приятни развлечения сред красивата природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати