Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Скогафос

Водопадът Скогафос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Скогафос

Водопадът Скогафос (Skogafoss Waterfall) се счита за един от най-красивите и големи водопади на Исландия. Като такъв Скогафос е и една от най-посещаваните природни забележителности на страната. Невероятната му красота е станала причина за една мистична легенда, която разказва, че под водите на Скогафос е заровено тайнствено съкровище – това на викинга Thrasi Thorolfsson.

Той бил първият заселник в района на красивия водопад, учен човек, останал в историята със своя странен характер. Според легендата, той заровил ковчеже пълно със златни монети в една пещера зад водопада. В слънчеви и приветливи дни, когато слънцето напича с топлите си лъчи, хората казват, че златото прозира през водите на Скогафос.

Водопадът Скогафос

Много души през годините са правили безуспешни опити да извадят имането, разказва историята, докато най-накрая един мъж успява. Той прави опит като завързва ковчежето и го издърпва, навивайки макара, но съкровището така и не изплува на повърхността. Тази макара по-късно е използвана за направата на вратата на църквата във Скогар (Skogar), а днес е една от атракциите на тамошния музей.

Скогафос се е образувал по течението на река Скогара (Skógará). По нейното течение над Скогафос са се формирали повече от 20 други водопада, които лесно могат да се разгледат с една обиколка по туристическите маршрути. Богатият на природни забележителности исландски район е в югоизточната част на страната, на мястото където някогашната брегова ивица.

След като морето се отдръпва и в момента крайбрежието е на 5 километра от Скогар тук остават морските скали, които заедно с по-вътрешно разположените планински възвишения очертават ясно границата между крайбрежни низини и планините на Исландия или Исландските Хайлендс.

Великолепният водопад Скогафос достига височина 60 метра, а ширината на гребена му достига 25 метра. Една от най-привлекателните за посетителите забележителност тук е почти непрекъснато образуващата се дъга. В зависимост от размера на пръските на Скогафос се образува единична или двойна красива дъга в слънчеви дни.

В района на Скогафос има отлично разработени туристически пътеки. В източната му страна един маршрут за пешеходен туризъм води до прохода Fimmvörðuháls между ледниците Eyjafjallajökull и Mýrdalsjökull, след което продължава през билото Þórsmörk и тръгва към богатите на извори райони на Laugavegur и стига до вулканичната местност на Landmannalaugar.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати