Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Уангарей

Водопадът Уангарей

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Уангарей

Уангарей (Whangarei) е един от забележителните градове в Нова Зеландия, известен с многото си природни забележителности. Той се намира в централната част на Северния остров, между залесени хълмове на ръба на дълбок морски залив. Една от най-красивите гледки в покрайнините на това населено място е водопадът Уангарей. Той се намира на 170 километра северно от Окланд в Северния остров.

Той се е образувал в района, известен като Тикипунга (Tikipunga), където е изграден едноименния природен парк. Източникът на захранване на водите на водопада Уангарей са потоците Уаитауа (Waitaua) и Мангакино (Mangakino), които протичат през парка и най-накрая образуват красивата природна забележителност.

Водата при Уангарей се стича в дълбок воден басейн, около който скалите са покрити с мъх и бръшлян, от 26.3 метра височина. Водопадът се е образувал на стръмни базалтови скали. В горната част на Уангарей има красива и просторна поляна, която е популярно място за пикници и разходки, както и за различни мероприятия на открито.

Преди 1946 г. самият водопад и земята около него са били частна собственост, но след това са разработени като обществена туристическа атракция.

През 1920 г. д-р Арчибалд Клейпъм (Archibald Clapham) закупува имота и го превръща в търговски воденица. Откакто Уангарей е обявен за обществена забележителност, чрез подписка на местните жители в средата на миналия век, той е едно от любимите места на разходка и почивка на жителите на града. Тук има всички необходими удобства, като тоалетни, места за хапване.

Самата разходка до долната част на водопада Уангарей преминава по две стръмни пътеки от двете страни на природното образувание. От горната страна на Уангарей са изградени наблюдателни площадки, но гледката от основите на водопада е несравнима.

До Уангарей се стига лесно по главния път водещ от Тикипунга (Tikipunga) до брега на Тутукака (Tutukaka Coast), като има специално разклонение на парка на Уангарей. Има изграден автомобилен паркинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати