Водопадът Крчич

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Крчич

Водопадът Крчич (Krcic Waterfall) е изключително нежно и красиво природно образувания. Водите му се стичат спокойно и хармонично в отделни малки струи и се събират във искрящо синьо корито. Крчич се е образувал близо до крайбрежния град Шибеник (Šibenik), в хърватската област Šibenik-Knin.

Тукашният района на Централна Далмация предлага множество красиви природни гледки, които са се образували по поречието на река Крка (Krka). Водопадът Крчич се намира близо до град Книн (Knin). Целият района на тази река е известен с многото си водопади, които са се образували по дългото й около 73 километра течение.

Водопадът Крчич

Река Крка извира в близост до границата на Хърватия с Босна и Херцеговина , в подножието на планината Динара (Dinara mountain). СЛед извора си тя тръгва през Книн в Вътрешна Далмация и продължава на юг, влиза в езеро Prokljansko близо Skradin.

Многото красиви водопади по тази хърватска река са известни с наименованието Скрадински бук (Skradinski buk), които могат да се видят в рамките на Национален парк Крка (Krka National Park). В тази зона е направена и първата в Хърватия водноелектрическа електроцентрала, която използва алтернативно електричество.

Красивият водопад Крчич се е образувал североизточно от град Шибеник в рамките на Националния парк, който е предназначен главно за научни, културни, образователни, развлекателни и туристически дейности.

Той е седмият национален парк в Хърватска и е обявен за защитена територия през 1985 година. Най-големият водопад в района е Скрадински (Skradinski), който се спуска от близо 38 метра височина, образувайки 17 травертин тераси и каскади.

Подобно на Скрадински и водопадът Крчич спуска водите си в много по-малки водни струи, които оформят една в действителност романтична картина. От дясната страна на водопада е разположена приятна наблюдателна площадка с пейки, от която се разкрива обстойна гледка към цялото природно образувание.

Едноименната река Крчич е защитена от закона през 1964 година. Заедно с река Крка тя образува уникален хидрологичен район от хидрографски и морфологични карстови образувания. От самия си извор Крчич протича в продължение на 10 км и стига до водопада Тополски (Topoljski), където се влива в река Крка. Целият район е отлично разработен за туризъм сред природата, като има маркирани пътеки за пешеходен туризъм и колездене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
41
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати