Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Латефос

Водопадът Латефос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Латефос

Водопадът Латефос (Latefoss) заедно с Кьосфосен (Kjosfossen) са едни от най-уникалните и красиви природни забележителности на Норвегия. Латефос, чието име най-вероятно се произнася "Lон-teh-foss-un", е захранван от едно езеро, разположено точно над красиво и мощно стичащите се води.

Латефос е забележителен най-вече с това, че езерото има два отточни изхода, които образуват двойната каскада на водопада. Всъщност Латефос е красива гледка на два почти успоредни водопада. Разбивайки се шумно в скалистото корито, водопадите се съединяват отново малко по-нататък в тукашната долина.

Великолепната панорама на Латефос се намира в Западна Норвегия, в област Ода (Odda). Драматичната картина на водопада е може би най-популярната и вълнуваща гледка в тукашната долина Oddadalen. Двойната каскада на Латефос, известен още и като Лотафосен, достига височина от 165 метра.

Водопадът Латефос

Между двата бурно стичащи се потока остава скалист хълм, покрит с зелен мъх. Гледката към Латефос почти винаги е съпроводена от мъглата, дело на разбиващите се с бясна скорост води.

Нужни са доста усилия, за да се запази обектива на фотоапарата сух, защото милиардите водни пръски достигат до наблюдателната платформа. Това е най-южния водопад в тази норвежка местност, като претенция за това има и близко разположеният водопад Skarsfossen. Основният източник на Латефос е Lotevatnet, който от своя страна се захранва от топящите се снегове на платото Hardanger/Hardangervidda, което се счита за най-голямото планинско плато в цяла Европа.

Това е причината Латефос да е пълноводен целогодишо. Известна като Долината на водопадите, Ода отвежда посетителите си през множество красиви забележителности. Латефос е разположен в най-южния й край, като до него се стига по път Rv13 . Латефос е разположен на около 15 км южно от Ода и на 3 км северно от пътния възел Skarr E134/Rv13.

Има още два интересни водопада, които задължително трябва да се посетят в непосредствена близост. Латефос се е образувал само на 200 метра северно от Еспеландсфосен (Espelandsfossen) и на около 7 километра южно от Видфос (Vidfoss). Другите два водопада в долината са Tjørnadalsfoss и Strandfoss.

При Латефос има паркинг за коли, който често е препълнен и е нужно да се почака, докато се освободи място. След като разгледате водопада, може да поседнете за кратка почивка в снек-бара тук. В южната част на Латефос може да се тръгне по път, водещ до руините на някогашен хотел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати