Pochivka.com»Статии и Новини»Реки»Река Сейнт Лорънс

Река Сейнт Лорънс

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Монреал

Великата река Сейнт Лорънс (Saint Lawrence River) свързва Големите американски езера с Атлантическия океан. Източникът и тръгва от изхода на езерото Онтарио. Дължината й достига значителните 3350 км преди да достигне Ню Йорк и да се влее в Атлантическия океан. Течението й включва езерото Сейнт Луис (Lake Saint-Louis) южно от Монреал (Montreal)

Жак Картие е първият окривател на река Сейнт Лорънс в Квебек, Канада. Той остава завинаги в историята на Северна Америка с проучванията на река Сейнт Лорънс. Именно те се оказват достатъчно основание Франция да предяви своите колониални претенции към Канада. За първи път Картие се опитва да открие Северозападното течение към Ориента, за което се е смятало, че е алтернативен маршрут, по който североевропейците могат да достигнат до богатите на подправки, злато и скъпи стоки земи на Китай и Индия.

Монреал

Експедициите му са причината той да открие почти цялото южно и западно крайбрежие на залива Сейнт Лорънс и част от северния му бряг. Тогава той присъединява към френската корона тази част на днешна Канада и на връщане взема със себе си двама индианци от племето на ирокезите, за да ги обучи като преводачи във Франция.

Картие открива протока Минган, отделящ остров Антикости на юг от п-ов Лабрадор на север и на 15 август – река Сейнт Лорънс до устието на река Отава, която е нейн ляв приток, река Сагеней (също ляв приток) и хълма Монреал.

Река Сейнт Лорънс тръгва от Великите езера, пресича част от територията на провинция Онтарио и цял Квебек по дължина повече от 1100 км и достига залива Сейнт Лорънс. Сред акцентите за реката е фактът, че устието й е най-голямото в света. 25% от питейната вода на планетата се падат на Великите езера и Сейнт Лорънс. Тя содтига максимална дълбочина от 550 метра.

Името на Сейнт Лорънс дава Samuel de Champlain, който е пръв губернатор на Нова Франция и основател на Квебек. По нейното течение и притоците й е съсредоточено 80% от населението на провинция Квебек. След премахването на праговете при Лашин (Lachine) тя става плавателна по цялото си протежение и презокеанските кораби могат да достигат по нея до Торонто. Квебек се намира по протежението на Сейнт Лорънс.

Торонто

Живописният път, известен като Кралския път (Le Chemin du Roi), следва течението на реката, като преминава през много градове, които са същинско архитектурно богатство. Такива са например Neuville и Deschambault. Шарльовоа (Charlevoix) е района по течението на Сейнт Лорънс, който вдъхновява с красотата си много художници, артисти, писатели.

Вдясно от езерото Онтарио, на границата между САЩ и Канада, по поречието на река Сейнт Лоурънс, се е образувала водна местност, в която може да се видят как се редят един след друг стотици красиви острови. Районът е известен като 1000-та острова (1, 865 на брой). Тези малки суши варират от 0, 09 кв.м. до 2, 59 кв. км. На един от тях е и красивият замък Болд – построен от едноименния хотелиерски магната като символ на безрезервната му любов към съпругата му Луиза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати