Река Пегниц

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Пегниц в Нюрнберг

Река Пегниц (Pegnitz River) очертава красиво силуета на Стария град на Нюрнберг. Пегнитц не е голяма река – нейното течение е в продължение на 115 км, като протича през немската местност Франкония (Franconia), в Баварската провинция. Сред най-красивите черти на река Пегниц са многобройните птици, които обитават районите й. По течението на реката може да срещнете много патици, чайки и дори лебеди.

Пегниц води своето начало от извора си в едноименния германски град, разположен при надморска височина от 425 метра. Северозападно то град Фюрт Пегнитц се среща с друга река - Редниц (Rednitz) на 283 метра надморска височина и от този момент нататък реката е известна като Регниц.

Река Пегниц в Нюрнберг

През 1909 година в Нюрнберг реката предизвиква огромно наводнение, след което нейното течение през града е съкратено с четири километра. От 1996 година немската държава е в ход на реализация отново на удължаването на река Пегниц между Нюрнберг и Фюрт. Максималният стремеж е да се насочи коритото й в максимално естествено природно направление. Река Пегниц има доста малки, леви и десни притоци.

Градовете, които са разположени по течението на река Пегниц от извора и нататък са едноименният Пегниц, Нойхаус ан Пегниц (Neuhaus on the Pegnitz), Херсбрук (Hersbruck), Лаус ан дер Пегниц (Lauf an der Pegnitz), Рйотенбах ан дер Пегниц (Röthenbach an der Pegnitz), Нюрнберг и Фюрт.

Град Нюрнберг е неизменно белязан от течението на Пегниц, което придава на Стария град една особена харизма. Пегниц тече в продължение на 13 км през града, а над нея са построени от векове насам красиви мостове. Такъв например е ренесансовия мост Флайшбрюке (Fleischbrücke), който е изграден през далечната 1598 година и до днес запазва напълно автентичния си външен вид.

Друг атрактивен мост на Пегниц е Кетенщег (Kettensteg), построен през 1824 година. Западно от Максбрюке (Maxbrücke) на реката е изграден малък язовир, който променя посоката на хода й.

Река Пегниц

В източната част на Нюрнберг течението на Пегниц е ренатурализирано, като за ориентир е използвано историческото корито на реката. На течението на Пегниц в Стария град могат да се видят красиви старинни сводести постройки.

При град Фюрт Пегниц е белязана от още повече мостове. Селището е разработило проекта Uferstadt, който връща течението на реката отново в старото й корито. Това се случва през 2003 година. Благодарение на финансиране от Европейския съюз на Пегниц е изградена нова еднокилометрова отсечка с напълно подновена инфраструктура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати