Река Рона

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Рона

Река Рона е историческа река в Швейцария и Франция и един от най-важните речни пътища на Европа. Тя е единствената голяма река, която се влива директно в Средиземно море и е изцяло с алпийски характер, което коренно я отличава от югоизточно разположената река Рейн, която забравя за алпийските си характеристики веднага щом напусне Швейцария. Отличителните белези на Рона включват често бурно и живописно течение с множество притоци, което е от началото до самия й край. В исторически план река Рона е определяна като „южната порта”.

Рона е една от най-големите реки на Стария континент. Тя извира от едноименния ледник, разположен в кантон Вале ( Valais) в Швейцарските Алпи, при надморска височина от около 2 150 метра. Първоначално реката тече в посока югозапад и така се влива в Женевското езеро. След езерото тя продължава да протича в посока югозапад докато достигне Лион. Тук завива рязко на юг и преминавайки Ронската низина достига до Лионския залив на Средиземно море.

Река Рона в Авиньон

В устието си образува делта с два ръкава, чиято площ надвишава 12 000 кв.км. В красивия и исторически френски град Арл, в близост до устието на Средиземно море, реката се разделя на две части, известни като Голяма Рона (на френски: Grand Rhône) и Малката Рона (Rhône Petit).Районът на делтата й е известен като Камарк (Camargue region).

Основните десни притоци на Рона са реките Ен, Сона и Ардеш (Ardèche), а отляво в нея се вливат Изер (Isère) и Дюранс (Durance) и др. Повече от три четвърти от площта на басейна на реката съставена от планински местности. Алпийските възвишения са в основата на речния поток на Рона. Общата дължина на реката възлиза на 812 км, а площта на басейна й е 95 500 кв.км.

Преди да се разработят магистралите и жп линиите река Рона е основен воден път, който свързва градовете Арл, Авиньон, Валенсия, Виена и Лион, както и средиземноморски пристанища на Fos , Марсилия и Сет (Sète). Но още по времето на гърците и римляните Рона е била жизненоважна артерия. Тя осигурявала търговски път от Средиземно море до Източна и Централна Галия . Почти през цялото си течение Рона протича с огромна скорост. Водата в отделни участъци се движи с 10 км/ч.

Лион и река Рона

Думата "Рона" идва от латинското Rhodanus, което от своя страна идва от гръцкото Ῥοδανός Rhodanos. От келтски Rodonosили Rotonos означава „Велика река”. Особено внимание трябва да се отдели на долината на река Рона във Франция. Това е световно известен лозарски регион, откъдето се произвеждат едни от най-добрите вина в света. Разположена под Бургундия, в югоизточна Франция, тукашната долина на Рона произвежда предимно първокачествени червени вина, както отлични бели вина в много ограничено количество. Няма как да се мине и без производство на розе.

Областта е втората по големина след Бордо с близо 798 000 декара лозя и годишна продукция около 430 млн. бутилки годишно. Лозята се простират от двете страни по протежението на река Рона на дължина почти 125 км, като плодородните земи се разделят естествено на две части, а именно СевренаРона и Южна Рона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати