Замъкът Шонбург

06.05.2011

Разходката с корабче по красивото течение на река Рейн в Германия е един от най-приятните подаръци, които човек може да подари на себе си и на своите любими хора. Пътувайки по течението погледът на човек е заобиколен от плодородни гроздови масиви, хълмисти възвишения, гори и исторически замъци, които буквално никнат като гъби. Замъкът Шонбург(Schonburg Castle) е един от тях. Той се намира малко по-надолу по реката от средновековния дворец Гутенфелс (Gutenfels Castle) в близост до град Кауб в немската провинция Рейнланд Пфалц в Германия.

Днес Шонбурге синоним на отлични вина, историческа памет и първокласно обслужване. Той се извисява над историческия град Обервезел (Oberwesel) – град, чиито богатства са възпяти от много поети през романтичния период. Популярен със своите красиви кули, замъкът Шонбургсрещу легендарната скала Лорелай (Lorelei Rock), между градовете Рюдешайм (Rüdesheim) и Кобленц. Шонбурги неговата шарена фасада стоят от югоизточната страна на горен среден Рейн, защитена като част от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът Шонбург

Средновековният Шонбургима вече над 1000-годишна история.

Когато човек погледне панорамата му от долината, вижда последователно (отляво надясно) част от Голямата стена, последвана от величествената рицарска зала, червената фасада на сградата на настоящ хотел със стаи, от които се разкрива прекрасна гледка към Рейн, Затворническата кула, а най-вдясно остава т.нар. Международен младежки замък, известен като Югендбург (Jugendburg ). Сред останалите части на комплекса са още една вдъхновяваща речна тераса, параклиса, рицарската зала и кула при портала.

Не случайно в превод името Шонбургозначава “красивия замък”. Замъкът, който най-вероятно датира от първата половина на 12 век, е построен в северното подножие на планинската верига. Бил е собственост на архиепископа на Магдебург (Magdeburg), след което става притежание на император Фридрих I (Emperor Friedrich I) през 1166 година, който превръща Шонбургв удивителен имперски дворец до 1216 година.

От 12 век Шонбурге притежание на една от най-известните по онова време фамилии, носеща същото име. Те управлявали района на Обервезел, като събирали митнически такси от търговците, които преминавали реката и планинския проход. Последният член на благородническата фамилия - Friedrich von Schonburg, маршал на Франция, живее в замъка до 18 век.

В един момент от своята история Шонбургслужи за подслон на повече от 250 души от 24 семейства. През 1689 г. той, подобно на доста други замъци по Рейн, като замъка Франкенщайн (Castle Frankenstein), е опожарен до основи от френски войски през 1689 г. През следващите двеста години Шонбургпотъва в забвение, докато не е възстановен през 1914 г.

Днес Шонбургфункционира като атрактивен хотел, разполагащ с 2 единични стаи и 18 двойни стаи с 2 луксозни апартамента, обзаведени с автентична мебелировка. Коридорите на Шонбургса същински лабиринт, който задължително трябва да се изследва. Замъкът разполага и с приятен ресторант с външна градина. Извън пределите на двореца човек може да се впусне в разходка сред живописните лозови масиви или да обикаля из средновековните улички на градчето Обервезел.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати