Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Глетчер

Национален парк Глетчер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Глетчер

През 1932 година правителствата на САЩ и Канада решават да сложат началото на първия на нашата планета Международен парк на мира (International Peace Park). Той започва да съществува под общото име Международен парк на мира на ледниците и езерата Уотъртън, като в неговите рамки влизат Национален парк Уотъртън (Waterton Lakes National Park) и неговите прекрасни езера заедно с Национален парк Глетчер (на територията на САЩ). Езерният район на Уотъртън е разположен в югозападния край на канадската провинция Алберта, а Национален парк Глетчер остава след южната му граница, на територията на американския щат Монтана.

Със своите ледено издълбани планини, красиви езера и много диви животни, Национален парк Глетчер е един от най-красивите национални паркове на Америка. Той е 10-ят национален парк в Америка, като е създадена през 1910 година. Сред отличителните характеристика на тази удивително красива местност са много красиви езера, ледено издълбани планини и разнообразна флора и фауна.

Национален парк Глетчер

Национален парк Глетчер се разпростира на 4000 кв.км площ, има над 700 езера, сред които прелестното Сейнт Мери (St. Mary Lake) и над 50 величествени глетчери, откъдето идва и името на защитената местност. Всяка година в рамките на парка пристигат цели 2 000 000 посетителите, които са жадни да открият невероятните природни кътчета на парка по някоя от пътеките му, които са с обща дължина от над 1100 км.

Величествените красоти на Национален парк Глетчер са резултат от процесите на последния ледников период, когато глетчерите се стопяват. Издълбавайки планините те създават стръмни циркуси и хребети, успоредно с което оставят след себе си много чисти планински езера.

Наред с глетчерите и езерата в парка могат да се посетят около 200 водопади, които са разпръснати из впечатляващия пейзаж в парка. Днес Национален парк Глетчер се счита за една от най-големите и най-непокътнатите екосистеми в Северна Америка.

Повече от 1000 различни вида растения и стотици животински видове обитават Национален парк Глетчер. Сред тях един значителен процент от флората и фауната е съставен от уникални, специфични само за района ендемични видове. Глетчер е добре познат и популярен с близо 300-те гризли мечки и планински козел.

Освен тях тук могат да се видят стотици видове птици, повече от 12 вида риби. Дори няколко вида влечуги и земноводни видове живеят в парка Глетчер. Специално място трябва да се отдели на планинската коза, която е официален символ на Национален парк Глетчер.

Национален парк Глетчер е достъпен за туристи единствено през пролетта, лятото и есента. През зимата Глетчер е затворен за посетители, защото тогава тук има големи количества сняг, които правят парка недостъпен и непроходим. Паркът е пресечен от един главен път, участъци от който зимно време могат да осъмнат затрупани с над 30 метра преспи.

Снегонавяването тук е толкова упорито, че понякога снегът обикновено се отстранява с експлозиви. Допълнителен фактор са и изключително ниските температури в Национален парк Глетчер. Той е поставил световен рекорд през 1916 г. за най-голямата промяна в температурата в рамките на 24 часа, когато градусите тук падат от 7 до -49°С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати