Езерото Луис

25.09.2011
Езерото Луис в Канада

Огромната красота на канадските Скалисти планини са приютили огромен природен резерв, който е един от най-важните за планетата. Тези живописни земи са място на най-стария национален парк в Канада – Национален парк Банф, съществуващ от 1885 година. От 1984 година Банф е включен в списъка със световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради величествените планински върхове и пейзажи, ледниците, езерата, водопадите, каньоните, варовикови пещери, както и фосилите, намери тук.

Едно от нещата, които задължително трябва да се видят в Банф е изумруденото езеро Луис (Lake Louise). Ледниково по произход Луис се намира на територията на канадския щат Албърта (Alberta), на около 5 километра от селището Лейк Луис и магистралата Trans-Canada Highway. На фона на синеещите, кристално чисти води на езерото Луис се открояват на фона на удивителната гледка на величествения ледник Виктория, който се счита за една от най-вдъхновяващите панорами в Банф.

Сред останалите интересни езера, които могат да се видят в Национален парк Банф и Национален парк Джаспър (Jasper National Park) са любимите на много хора езеро Bow Lake, езерата Хектор (Hector Lake), Пейто (Peyto Lake), Мистая (Mistaya), Уотърфоул (Waterfowl Lakes), езерата Чипрън (Chephren), Сънуапта (Sunwapta) и, разбира се, езерото с небесно сините води – Луис. До Луис се стига лесно по магистрала 93, където има обозначена отбивка за езерото.

Езерото Луис е толкова красиво, че чак изглежда нереално. Неговите води се захранват от ледниците по-горе, предимно от Виктория. Изумрудените води на Луис се дължат на т.нар. скално брашно, което се отделя и утаява от разтопената вода на ледниците. Общата площ на езерото е 0.8 кв.км, като Луис се оттича посредством 3-километровата река Луис (Louise Creek), която от своя страна се влива в река Боу (Bow River).

Езерото Луис носи името на принцеса Луиз Каролин Алберта (Princess Louise Caroline Alberta) (1848-1939), която е четвъртата дъщеря на кралица Виктория и съпруга на маркиза на Лорн (Marquess of Lorne), който е генерал-губернатор на Канада между 1878-1883 година.На брега на тюркоазеното езеро красиво стои шато Лейк Луис (Fairmont Chateau Lake Louise), а малко по-встрани и хижата Deer Lodge.

Езерото Луис в Национален Парк Банф

Това са единствените места, където човек може да отседне на езерото Луис, както и единствените места, където може да се хапне нещо. Пригответе се да поизпразните джоба, ако решите да отседнете в шатото, защото в него през годините са отсядали едни от най-известните политици, артисти, бизнесмени на земята.

По планинските хълмове около езерото Луис зимно време е отлично място за каране на ски. Тук се намира един от най-добрите и красивите ски-курорти в Северна Америка. Като една от най-красивите ски дестинации, тя притежава три отделни ски зони с писти с обща дължина от 50 километра. Пак през зимните месеци, повърхността на езерото Луис замръзва и е идеално за карането на зимни кънки. Ежегодно около хотела Fairmont се прави красив леден замък, който допълва чара на снежната приказка.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати