Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езерото Сейнт Мери

Езерото Сейнт Мери

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Езеро Сейнт Мери

Едно от най-красивите езера, които могат да се видят в Национален парк Глетчер, на територията на американския щат Монтана, е вдъхновяващото Сейнт Мери (Saint Mary Lake). С повече от над 50 ледника и безброй езера и водопади, паркът е запазена територия за любителите на истински красивите и дивни природни гледки.

Планините в Национален парк Глетчер са съставени от едни от най-старите и най-добре запазените седиментни скали в света. Те добре могат да се видят като фон на равната повърхност на езерото Сейнт Мери. В ранните часове на утрото отражението на непристъпните върхове в кристално чистите води е запомняща се гледка.

Езеро Сейнт Мери

Езерото Сейнт Мери е второто по големина в парка, веднага след по-долу разположеното езеро МакДоналд (McDonald). То се е образувало при разширяването на едноименната река Сейнт Мери в източната част на парк. Природата тук е просто удивителната – в източните райони на парка пада по-малко количество валежи, отколкото в западната, в резултат на което природата тук буквално избуява. Хълмовете около Сейнт Мери са покрити с иглолистни и широколистни дървета.

Популярен маршрут за стигане до Сейнт Мери е т.нар Слънчев път (the-Sun Road), който отвежда до северния бряг на езерото, където се намира паркинга на дефилето Sunrift Gorge. Сейнт Мери се е образувало при надморска височина от 1, 367 метра. Водите му са кристално чисти и много по-студени в сравнение с езерото МакДоналд, образувало се на 460 метра по-малка надморска височина. До него може да се стигне, карайки към западната част на вододела Continental Divide.

Площта на Сейн Мери възлиза на 15.88 кв.км. Тукашният район е мястото в Национален парк Глетчер, където живописните равнини отстъпват пред началните възвишения на Скалистите планини. Панорамата рязко покачва височината си до 1, 500 метра над морското равнище с началните върхове на веригата. Нейният най-южен край започва с малката планина Little Chief Mountain, която граничи със западния бряг на езерото Сейнт Мери.

Дължината на Сейнт Мери е около 10 км, а максималната му дълбочина достига малко по-малко от 100 метра. Температурата на водата тук е перманентно ниска, като рядко се покачва до 10 градуса по целзий. Това обаче е причина за рибното богатство на Сейнт Мери – тук се срещат различни видове пъстърва. Ако решите да посетите езерото

Сейнт Мери през зимата, макар и често паркът да е затворен за обществени посещения по това време, може да видите повърхността на Сейнт Мери изцяло замръзнала. Дебелината на ледения слой достига до 1 метър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати