Катедралата в Шартр - Нотър Дам дьо Шартър

05.04.2011
Катедралата в Шартр

На около 80 км югозападно от Париж, в красивото историческо градче Шартр, е разположен един от най-добрите примери за френска готическа архитектура – катедралата Шартр (Cathedral Chartres). Градчето се намира в областта Бос - житницата на Франция. Известна като Нотър Дам дьо Шартър (Cathedral of Our Lady of Chartres) тази катедрала се счита за особено постижение в архитектурата, защото и до днес е успяла да се запази почти в автентичния си и оригинален външен вид от времето, когато е била издигната през 12-13 век.

Навярно катедралата в Шартр е единствената религиозна постройка в света, която до такава степен претворява детайлността на конструкцията и украсата такива, каквито те първоначално са построени. От 1979 година катедралата Шартр е добавена към списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Още от началото на Средновековието Шартр е основно място за поклонение във Франция. В градчето, на мястото на Нотър Дам дьо Шартър, е имало поне още пет подобни религиозни сгради, откакто селището се превръща в митрополия през 4-ти век. Тогава император Константин признава християнството и слага началото на Християнската църковна архитектура, която претърпява един своеобразен ренесанс през 12-13 век.

Нотр Дам дьо Шартр е била сред най-важните религиозни центрове на цяла Европа, носейки със себе си история, която може да се проследи в продължение на 17 века. Освен това катедралата в Шартр е и първата френска катедрала, посветена на Дева Мария. Още е онези тъмни векове храмът будел възхищение, смирение, а днес е безценен с това, че е сред най-великите произведения на "чистата" готическа архитектура в средновековната християнска култура.

В сегашния си вид катедралата Шартр е построена между 1193 и 1250 година. Тя била издигната благодарение на доброволния труд на жителите на градчето, което било популярно със своите богати занаятчии, добри архитекти, каменоделци и скулптори. Мястото, където катедралата в Шартр е била издигната, се считало за свещено още от времето на келтските друиди. Великолепният храм бил осветен през 1260 г. от Людвиг IХ. Сред отличителните белези на Нотър Дам дьо Шартър са безбройните й статуи и релефи, заради които през Средновековието нарекли катедралата "Каменната библия".

Шартр

Готическото бижу с течение на времето се превърнало в модел и вдъхновение за строителството на грандиозни катедрали в цяла Европа, като се започне от Прага, Лондон, Кьолн, та се стигне до Испания. Вътрешността на катедралата Шартр е с височина 37 м и има невероятна акустика, която е обстойно замислена от архитектите й. Това й предимство се използва и до днес, защото във вътрешността на храма се провежда ежегоден музикален конкурс за орган. Общата площ на храма е 10875 кв.м, като е широк 32 м / 46 м.

Великолепната готическа фасада на катедралата в Шартр има три портала, един от които е Порталът на кралете, около който има много скулптурни релефи с изображения на короновани особи. Впечатление прави едно великолепно изображение на Христос, поставен в центъра на компанията на още две важни исторически лица. Тези скулптури датират от 12 век. Скулптурите всъщност са една от главните отличителни черти на храма. Входовете от северната и южната страна са украсени със скулптури от 13 век, а във вътрешността на катедралата могат да се видят над 10 000 скулптурни изображения от камък и стъкло.

Друг отличителен белег на храма в Шартр са невероятните стъклописи. Катедралата е прочута с над 1200 стъклописа, които покриват обща площ над 2000 кв. м. Всички са рисувани през периода 1205 - 1240 г. От страната на Порталът на кралете може да се види един великолепен стъклопис с форма на роза, изобразяващ Страшния съд, със седящият в средата Исус.

Западната страна на Нотър Дам дьо Шартър е доминирана от две кули-камбанарии, високи над 90 м. Едната е издигната през тридесетте години на 12 век (105 м), а другата, която е с една идея по-висока (115 м), датира от 1513 г. Множество ценни религиозни предмети са се пазили в катедралата Шартр през вековете. Твърди се, че до 13 век тук се е съхранявала дървена статуетка на Дева Мария, носеща под сърцето си бебе. Според легендите скулптурата датирала от праисторическо време. За съжаление Дева Мария с Младенеца е унищожена по време на пожар през Великата френска революция.

3
Общо гласували: 3
5 0
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
митко
митко
10.12.2012 22:17
красива е
1
1