Катедралата в Реймс

03.10.2011
Катедралата в Реймс

Катедралата в Реймс е великолепна религиозна постройка, където някога са били короновани френските крале. Като част от популярния френски регион Шампан (Champagne region), Реймс и неговите красиви исторически паметници, включително и катедралата, годишно се посещават от около половин милион туристи от цял свят. Заедно с великолепната катедрала в Шартр (Chartres Cathedral) и Амиен (Amiens), катедралата в Реймс е част от т.нар тройка от християнски „Върховни готически” или „Класически” катедрали в страната.

Реймс е разположен на около 134 км североизточно от Париж, по течението на река Весле (Vesle River) и канала Aisne-Marne Canal. Катедралата в Реймс е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 година заедно с бившето абатство Сен Реми (Saint Remi) и дворецът Ту (Tau Palace).

Известна като Нотр Дам де Реймс (Notre-Dame de Reims), тази великолепна постройка е един от най-известните и ценни образци на готическото изкуство във Франция. Тя е построена на Дева Мария и се счита за най-старият храм в Реймс, популярен като столицата на шампанското. На мястото на сегашната катедрала е стоял оригинална базилика с романска архитектура, но тя е била тотално опожарена през 1210 година.

Сегашната Нотр Дам де Реймс е завършена през 13 век, като през 14 век е добавена и западната фасада на храма, която е изцяло направена по оригиналните архитектурни планове през 13 век. Пак през 14 век катедралата в Реймс е и разширена, за да може да побере тълпите от хора, които идвали да гледат кралските коронации, които се извършвали тук. Основите на храма са положени от архитекта Jean d'Orbais, но делото е завършено от майстора Robert de Coucy.

Двамата архитекти сътворили Реймската катедрала като завършен паметник на хармонията и единството. За никого не може да остане скрито, че катадралата в Реймс е издигната изцяло по подобие на тази в Шартр. Това проличава с цялостната конструкция, във фасада, в трите етажа и на двете сгради. Западната част на храма е съставен от три забележителни портала, завършени от изваяни арки, розетен прозорец с превъзходна стъклопис от 13-ти век и две кули от двете страни.

Реймската Катедрала

Тази фасада на катедралата в Реймс е навярно най-щедро украсената подобна външна част на готически храм в Европа. За разлика от украсата на постройките от 12 век, които са по-груби и някак формални, при орнаментирането на Реймската катедрала се забелязва по-голям реализъм и раздвиженост.

Дължината на Нотр Дам де Реймс е 138 м, а височината й възлиза на 38. Двете кули, високи по 81 метра били издигнати през 15 век. Повече от 2000 безценни статуи на светци могат да се видят по фасадата на катедралата в Реймс. Най-прочутата сред тях е тази на усмихващия се ангел. Доста от украсата на храма е дело на факира в готическата архитектура – Джоузеф Майстора (Joseph Master).

Много изящни гоблени могат да се видят в този готически храм. Най-важната серия от тях е тази на Robert de Lenoncourt, която пресъздава живота на Дева Мария. По време на Първата световна война катедралата в Реймс е била доста разрушена, но старателно възстановена след 1918 г.

4.1
Общо гласували: 8
5 3
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати