Река Луис

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Луис

Национален парк Йелоустоун е едно от местата в САЩ, които задължително трябва да се видят. Като най-стария природен парк на територията на страната Йелоустоун предлага разнообразна гама от красиви природни гледки – тук има планини, езера, реки, долини, гейзери, водопади, гори и още много възхитителни кътчета.

Долината на река Йелоустоун (Yellowstone River) е една от прелестните панорами, които могат да се видят в парка. Освен нея още една река се е погрижила да бележи със своето течение тази живописна гледка – река Луис (Lewes River). Това са двете най-важни реки, които преминават през Национален парк Йелоустоун.

Река Луис

Река Луис и нейния каньон се намират в южната част на парка, на територията на щата Уайоминг (Wyoming), който граничи с полите на Източните Скалисти планини (Eastern Rocky Mountains). Река Луис е кръстена на американския изследовател, военен и администратор Мериуедър Луис (Мeriwether Lewis), който бил водач на експедицията Луис и Кларк (Lewis and Clark Expedition), която изследвала района около река Мисури и работила по т.нар. Покупка на Луизиана (Louisiana Purchase).

Самата река Луис води своето начало от южния край на езерото Шошони (Shoshone Lake) и протича в продължение на около 4, 8 км южно към едноименното езеро Луис. Именно в този кратък участък любителите на гребането имат възможност да упражняват своето хоби, защото само тук то е позволено. След езерото река Люис продължава своето течение отново в южна посока, като протича през скалист каньон към южния вход на парка.

В този участък Луис образува няколко водни каскади, както и красивия водопад Луис. Малко преди да напусне границите на Национален парк Йелоустоун, река Луис се влива в река Снейк и променя посоката си в южна посока. Луис е и главен приток на река Снейк. Малко след това Снейк напуска границите на парка и влиза в Национален парк Гранд Титън (Grand Teton) и езерото Джаксън (Jackson Lake).

Река Луис е сравнително малка, но изключително живописна река. Това се вижда и във високата 8, 8 метра каскада на водопада Луис, както и в целия й каньон. По течението й са се образували доста бързеи. Богата е на кафява и дъгова пъстърва, което я прави привлекателно място за любителите на риболова. Района на езерото Луис е едно от добрите места в парка, където човек може да се отдаде на риболов и да опъне палатка.

Долината на река Луис след водопада е белязана от спокойното й течение в продължение на около 4 км, което е обградено от тучна трева и дървета. Този участък обаче е трудно достъпен заради високите и скалисти стени, които го обграждат. Освен река Луис в Национален парк Йелоустоун трябва да се видят реката и езерото Йелоустоун.

Не пропускайте и водопада Шошони, който се е образувал по течението на река Снейк, на около 8 км източно от град Туин Фолс (Twin Falls). Височината на това природно чудо е цели 64.7 метра – с цели 10.9 метра по-висок от Ниагарския водопад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати