Езерото Клуан

24.09.2011

В северна посока от Уайтхорс канадската река Юкон се разширява в езерото Лаберже (Lake Laberge), Марш (Marsh Lake) и езерото Атлин (Lake Atlin). Други големи езера, които са част от речната система на Юкон, са езерото Кусава (Kusawa Lake) на река Тахини (Takhini River) и езерото Клуан (Kluane Lake) на река Клуан, а после и в Бялата река. Освен на езерото и реката, Клуан (Kluane) е името на Национален парк, който е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Има и планина Клуан в канадската федерална територия Юкон.

Езерото Клуан е разположено в югозападната част на Юкон, близост до магистралата Аляска, на около 220 км северозападно от най-големия град в района – Уайтхорс. Със своите 400 кв. км площ и 70 км дължина езерото Клуан е най-големият подобен воден басейн в границите на най-западната канадска територия. Основният воден източник на езерото е водния ръкав A'ay Chu, който е захранван от ледника Каскавулш (Kaskawulsh Glacier), разположен в рамките на Национален парк Клуан.

Езерото Клуан

Оттичането на езерото Клуан става посредством едноименната река Клуан, която по-нататък по пътя си се влива последователно в река Донжек (Donjek River), Бяла река (White River) и река Юкон, чрез която стига в крайна сметка до Берингово море (Bering Sea).

Пътят до езерото Клуан е лесно достъпен следвайки магистралата Аляска, която следва по-голямата част от крайбрежието на басейна. Още по време на самия път човек има възможност да се наслади на вдъхновяващи и красиви гледки, съставени от езерото на фона на Националния парк. По южния бряг на Клуан са разположени 2 малки общности - Burwash Landing и Destruction Bay, откъдето се откриват доста възможности за туризъм и почивка на езерото Клуан.

От край време езерото Клуан е популярно сред рибарите с богатите си популации на бяла риба и пъстърва. Сред обществото на рибарите в Канада, Клуан е известно като едно от малкото езера, които могат да се нарекат „Трофейно езеро” ("Trophy Lake"). Това ще рече, че тук могат да се уловят огромни трофейни риби.

Ако на човек не му излезе късмета с някои такъв гигантски екземпляр, ще трябва да се задоволи с някои по-малък – около 10-15 кг. Късметлиите понякога вадят риба с тегло над 30 кг. Не се знае каква е горната граница на теглото на рибите в Клуан, но има регистриран случай на пъстърва, тежаща цели 60 кг.

В буквален превод от езика на местните, Клуан е известно като „езерото на големите риби”. Тук се разказват дори истории за гигантска риба, която живее във водата и в миналото е причинявала ужасяващи рани от захапката си по хората. Въпреки тези легенди по Клуан днес спокойно се плава с кану, каяк или транспортните корабчета, които отвеждат туристите до хижата на другия бряг.

Клуан е разположено на 850 метра над морското равнище, което предпоставка за ледените му води, които обикновено замръзват за около 7 месеца в годината. Има изградени туристически хижи по северния бряг на езерото, близо до устието на река Талбот (Talbot Creek). Тук се е образувал нещо като фиорден залив с дължина 30 км, известен като Талбот Арм (Talbot Arm).

Районът на езерото Клуан е райско място не само за страстните рибари, но и за почитателите на дивата природа и животни. Има отлични условия за планинско катерене и разходки по планинската верига Руби (Ruby Range Mountains), след която следва и едноименната планина Клуан, достигаща величествените 6000 метра височина.

Трябва обаче да се внимава, защото сред хълмовете живеят вълци и черни мечки. Богатството на птици също е огромно – по бреговете на Клуан могат да се видят много патици, лебеди и гъски.

Самият Национален парк Клуан започва от другата страна на езерото, срещу хижата Руби Рейндж. Южният бряг на езерото Клуан е и място за изследователска дейност от дълги години насам.

Богатството на езерото и районът около него позволяват тук да се разгърнат изследвани по геоморфология, геология, биология, ботаника, зоология, хидрология, изследване на сладководните басейни, климатология, антропология, археология и др.

4
Общо гласували: 8
5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати