Замъкът Дъмбартън

03.10.2011

Замъкът Дъмбартън (Dumbarton Castle) е най-старият на територията на цяла Великобритания. Към момента неговата история и наследство нямат равни сред останалите средновековни имения, къщи и дворци по отношение на продължителност. Замъкът Дъмбартън се издига южно над едноименния шотландски град, на самия бряг на река Клайд (River Clyde). Дворецът е построен в основите на вулканичната базалтова скала, известна като Дъмбартън Рок (Dumbarton Rock) и висока около 73 метра. От още две страни Дъмбартън граничи с река Ливин (River Leven).

В общи линии замъкът Дъмбартън финкционира като военна крепост вече повече от 1500 години. Още през желязната епоха това място е било обект на много спорове. Навярно тук е имало военен пост на британците, които търгували с римляните. Едно от първите писмени доказателства за първообраза на Дъмбартън датира от 5 век в писмо на Свети Патрик. В периода от 5 до 9 век замъкът е бил център на независимото Кралство Стратклайд (Strathclyde).

Оръдията на замъка Дъмбартън

В този период Дъмбартън често е обсаждан от скандинавците.

В средновековна Шотландия Дъмбартън, чието име идва от „Dun Breatainn” - „крепост на британците”, е важен кралски замък. Около 1222 година вече е бил изграден каменният Дъмбартън. Днес от средновековната структура на двореца са оцелели едва две части – едната е арката над портика (The Portcullis Arch above the Guard House), построена някъде около 1300 г. и самият портик, датиращ от около 1580 г. Като обобщение може да се каже, че в най-активните си години замъкът Дъмбартън е бил използван като кралски замък, като светилище в трудни моменти и като затвор.

През 1735 година е построена и говернаторската къща на Крал Джорд (King George), която доминира от страната на река Клайд. От различните сгради, издигнати по Дамбъртън Рок единствено т.нар. френски затвор е успял да се запази в цепнатината на хълма. Пред него може да се види и оцелелите крепостни стени. През 1865 година военните изцяло напускат замъка Дъмбартън, който оттогава насетне е известна туристическа атракция.

Но военните години не са отминали за тази средновековна крепост. Тя е във фокуса на войните от 1914 г., отново през 1939 г. и в крайна сметка последните бойни действия тук са от май 1941 година, когато немски самолети хвърлят 4 бомби над скалата по време на нападението на река Клайд.

За да се наслади човек максимално на Дъмбартън и на високата скала, трябва да се изкачи голям брой стъпала, които водят до върха. От най-горе гледката е поразителна и обстойна и на човек лесно му става ясно защо това място може да се похвали с такава богата историческа събитийност. Цели 557 стъпала водят нагоре към Бялата кула (White Tower Crag) и другите останали исторически структури.

Днес Дъмбартън се тачи като особено важен национален паметник и е под защитата на шотландското културно министерство. Скалното катерене по Дъмбартън Рок е абсолютно забранено, а всяка нанесена вреда или щета по комплекса се третира като престъпление.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати