Река Снейк

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопад Шошони на река Снейк

Река Снейк (Snake River) е най-големият и най-дългият приток на река Колумбия (Columbia River), която е най-голямата река в САЩ, вливаща се в Тихия Океан. Снейк е най-голямата река за района на северозападна Северна Америка, като е ляв приток на Колумбия. Река Снейк образува и едноименния каньон, който се характеризира със стръмни планини, ниски хълмове, алувиални наноси и интересни геоложки наслагвания.

Равнината на река Снейк (Snake River Plain), образувала се при наводнението през последната Ледена епоха днес е популярно място за различни изследвания. По това време Снейк образува и популярните каньона Хелс (Hells Canyon) (най-дълбокия в света със своите 2436 метра) и полегатите хълмове на Пейлоус Хилс (Palouse Hills), които са развит селскостопански район.

Водопад Шошони на река Снейк

Реката Снейк извира близо до главния вододел на Северна Америка в Национален парк Йелоустоун в Северозападен Уайоминг. След това тя тръгва на юг до езерото Джаксън (Jackson Lake) в Национален парк Гранд Тетън (Grand Teton National Park). Снейк протича покрай самия град Джаксън и тръгва западно, след което образува каньона на река Снейк. Тя преминава в щата Айдахо, където в нея се влива река Хенрис Форк близо до град Ръгби.

Дължина на Снейк възлиза на 1670 км, а водосборният й басейн е около 282, 3 хил. кв.км. Средният годишен отток на водата е около 1390 м³/с. Реката е плавателна до град Люистън. В каньона на Снейк в Айдахо (Snake River Canyon of Idaho) реката образува красивия водопад Шошони (Shoshone Falls). Достигащ височина от 64.7 метра, това великолепно природно чудо се намира на около 8 км източно от град Туин Фолс (Twin Falls), в американския щат Айдахо. Ширината на водния гребен на Шошони възлиза на 274 метра, а годишно водопадът се посещава от над 3 000 000 туристи.

Със своите размери река Снейк е тринадесетата най-голяма в САЩ и протича през територията на Уайоминг, Айдахо, Невада, Юта, Орегон и Вашингтон, с най-голям дял в Айдахо.41% от водният поток на река Колумбия се дължи на най-големия й приток. Земите на Снейк са били населени още преди 11 000 години от праисторическите индианци. Прехраната им идвала главно от сьомгата, която постъпвала в Снейк от Тихия океан чрез река Колумбия. Сьомгата била главен източник на препитание и за хората, които обитавали и района на Шошони.

Най-големият приток на Снейк е река Солмън (Salmon River) и тя била открита от експедицията, която водят Мериуетър Луис и Уилям Кларк (Lewis and Clark Expedition) през 1804-1806 г.. Тя е и първото голямо изследване на реката. По-късно, през 1833 г., е изследвана и от Бенджамин Люис Бонвил. Река Снейк е имала доста имена през вековете, едно от тях е Луис.Снейк и Солмън се срещат около средната точка на каньона Хелс.

Туристическата дейност по течението на Снейк се развива както в района на Национален парк Йелоустоун, Национален парк Гранд Тетън, както и зоната за отдих при каньона Хелс (Hells Canyon National Recreation Area). Покраи Снейк има много ферми, които са главен източник на замърсяването на реката. Река Снейк може да се определи и като лоното на съвременния рафтинг. Започнал през далечната 1811 година като бърз и евтин начин за транспортиране на дървени трупи по реката Снейк в Уайоминг, днес този воден спорт е един от най-практикуваните по реката.

На Снейк в щата Айдахо е изграден и мостът Мостът Перин. Достигащ 148 метра височина и свързващ свързва бреговете на областите Туин Фолс и Джером, този мост е едно от най-популярните места в света за бънджи скокове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати