Замъкът Екберг

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Екберг

Забележителностите на немския град Дрезден не се изчерпват с комплекса Цвингер, Кралският дворец Дрезден, катедралата и църквата Мариенкирхe (Church of Our Lady) или великолепната Опера Семпер (Semper Opera), които се намират в сърцето на града. В покрайнините на Дрезден има невероятно красиви кътчета, които при първа възможност трябва да се посетят. Едно от тях е крайбрежието на река Елба в дрезденския квартал Лошвиц (Loschwitz).

По северните склонове на речната долина се издигат тройка великолепни дворци - Албрехтсберг (Albrechtsberg) с неговите терасовидни градини, построен от пруския принц Албрехт, красивият замък Лингнер (Lingner), известен още като Вила Щокхаузен (Villa Stockhausen) и шедьовъра на архитектурния стил Тюдор, замъкът Екберг (Eckberg).

Замъкът Екберг

Екберг е най-източният от трите крайречни замъци на Елба в Дрезден. Построен между 1859 и 1861 година на възвишение край устието на малката река Мордгрундбах (Mordgrundbach stream), романтичната архитектура на Екберг е построена под ръководството на търговеца на едро Йохан Соучей (Johann Souchay) , който използва оригиналните архитектурни планове на Кристиан Фридрих Арнолд (Christian Friedrich Arnold), ученик на Готфрид Семпер (Gottfried Semper).

Около замъка е проектиран прекрасен зелен парк, дело на майстор градинаря Нойман (Neumann). Финалната конструкция от Екберг били сервизните помещения, гледащи към улицата, където били и конюшните.

През 1926 година Екберг е закупен от Доктор Отомар Хайнсиус фон Майенбург (Dr. Ottomar Heinsius von Mayenburg), който с помощта на брат си – професор Гьорг Хайнсиус (Prof. Georg Heinsius von Mayenburg) внасят някои нови промени, предимно нео-готически елементи в интериора на замъка и две градини в парка. През 80-те години на миналия век са направени последните промени по Екберг.

От 1985 година дворецът започва да функционира като хотел, какъвто остава и до днес. От 1994 година новите собственици на Екберг го превръщат в първокласна туристическа атракция – четиризвезден конферентен хотел.

17-те стаи на замъка Екберг са обзаведени луксозно и индивидуално с ценни антични предмети и съвременни удобства. Баните са от мрамор и напомнят за традиционните тоскански имения. От прозорците човек може да се наслади на прекрасна гледка към силуета на Стария град на Дрезден и Саксонска Швейцария (Sächsische Schweiz).

Към замъка е пристроена т.нар. Къща на Кавалерите (Kavaliershaus), която също е превърната в хотел. Нощувките в нея са около 69 евро за единична и 98 за двойна стая, докато в замия замък Екберг за легло ще платите 103 евро за единична и 152 за двойна стая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати