Река Майн

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Майн и Франкфурт

Река Майн (Main River) е една от големите в Германия. Тя е един от главните притоци на величествената Рейн (Rhine), като по течението на Майн са разположени много красиви местенца и живописни гледки. Главното населено място по течението й е град Франкфурт, откъдето идва и наименованието Франкфурт на Майн (Frankfurt am Main). На фона на този голям немски бизнес център, романтичният ореол около реката някак се губи и Майн така и не успява да спечели голяма популярност като например Темза (Thames) или пък Сена (Seine).

Въпреки това през пролетта и лятото Майн е едно от добрите места за бягство от шумотевицата на Франкфурт. През топлите месеци течението на реката и кейовете й са обсипани с туристически круизи и лодки, които предлагат плаване или пък хапване на борда. Майн протича през територията на Бавария, на провинция Баден Бюртемберг (Baden-Württemberg) и Хесе (Hesse), като за неголям участък очертава границата между Бавария и Баден-Вюртемберг.

Дължината на река Майн възлиза на 524 км, а ако се прибави към нея и дължината на Бели Майн (White Main) километрите стигат до 574 км. Течението на реката започва близо край Кулмбах (Kulmbach) при сливането на нейните начални ръкави – Червен Майн и Бели Майн. Червения Майн извира от Франкиш Алб (Frankish Alb) тече в продължение на 50 км, като преминава през Кройсен (Creussen) и Бейройт (Bayreuth).

Вюрцбург и река Майн

Бели Майн пък води своето начало от планинските хълмове на Фихтелгебирге (Fichtelgebirge), като дължината на реката е около 41 км. В горното и средното си течение този воден ръкав преминава през невероятно красивите територии и долини на германските Хайлендс (German Highlands). В долната си част водите на реката се вливат в Рейн. Най-главните притоци на Майн са Регниц (Regnitz), Френкише Заале (Fränkische Saale), Таубер (Tauber), Нида (Nidda). Река Майн е десен (източен) приток на Рейн.

Името на река Майн произлиза от латинките „Moenus” или „ Menus”. След Ашафенбург (Aschaffenburg) реката поема западен курс и достига до Франкфурт на Майн и кръстовището с Рейн над Майнц (Mainz). Реката е канализирана нагоре към Бамберг, което я прави част от канала Майн-Дунав (Main-Danube Canal), завършен през 1992 година и свързващ Рейн и Дунав. По този начин се създава 3 500-километорвият воден път между Северно море и Черно море.

При Франкфурт на Майн над река Майн има изградени няколко моста. В продължение на много време мостът е бил само един, а днес той е известен като Стария мост, свързващ Стария град със Заксенхаузен (Sachsenhausen). Историята на този мост над Майн е добре документирана от 1222 година насам, но се смята, че преход над реката е имало много преди тази дата.

Франкфурт на Майн

Дълго време Старият мост е бил ограден от 2 кули в краищата си, но едната е разрушена през 18 век, а втората пада в началото на 19 век. Старият мост над Майн е едно от най-добрите места на реката за фотографии и разходка.

Брикегикел (Brickegickel) е мястото, което бележи най-дълбоката точка на река Майн. В буквален превод името означава „чешма на моста”. От 1401 година насам този пункт е белязан от едно Христово разпятие, което помагало на лодките да преминат под моста на Майн. Кръстът, който сега се вижда е шестият подред на това място. Поставен е през 1994 година, след като 2 години по-рано предходното разпятие е откраднато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати