Река Днестър

04.04.2011

Днестър (Dniester River) е една от големите трансгранични реки в Източна Европа. Дължината й достига 1352 км, като басейнът й заема площ 72 100 кв. км. Първоначално Днестър протича единствено през територията на Украйна, но в последствие течението й попада и в границите на Румъния и Молдова.

Река Днестър извира склоновете на планината Розлуч (Rozluch) в средната част на Карпатите, в близост до село Вовче (Vovche) на височина от около 900 м. Изворът на Днестър е и близо до град Дрогобич (Drohobych), недалеч от границата с Полша. Тя се влива в Черно море чрез естуар, където се е образувал Днестърския лиман. Днестърският лиман е бил известен в миналото като Овидиево езеро. Лиманът на Днестър се вдава в сушата в посока от югоизток към северозапад.

Река Днестър

Дължината му достига 41км, а ширината му е от 4 до 12 км при средна дълбочина 2, 6 метра. Лагуната Бугаз по залива отделя морето с тясна пясъчна ивица, в чиято южна част се намира водната връзка. Има тясната сухопътна ивица преминава железопътна линия, свързваща Одеса със средновековния Белград и с целия район Буджак, който съставлява най-южната част на Одеската област.

До железопътната спирка на Бугаз при село Каролино-Бугаз е разположен черноморският курорт Затога. Обикновено през зимата Днестърският лиман замръзва. Тук са разположени пристанищата на Белгород Днестровски и Овидиопол, както и Карагьолския залив.

Преди да достигне Черно море неголяма част от течението на Днестър очертава границата между Украйна и Молдова (225 км), след което в продължение на над 400 км тя тече през Молдова, отделяйки по-голямата част от територията й от Приднестровието (Transnistria). В последствие Днестър отново служи за граница между Молдова и Украйна, след което тръгва към Черно море.

Днестър протича на краят на евро-азиатската степ. Най-важните й притоци са Реут (Răut River), Бик (Bîc River) и Ботна (Botna River), които се вливат в Днестър от изток. Откъм запад притоците на реката са повече. В долната й половина западният бряг се характеризира с по-голяма височина и хълмист релеф, а източният е по-нисък и равен. Едни от големите градове, разположени на Днестър са разположените в Югоизточна Молдова Тигина, известен и като Бендери (Bender), както и Тираспол (Tiraspol).

Крепост на река Днестър

Преди Втората световна война Днестър става бил част от границата между Румъния и Съветския съюз. В тези години реката е била плод на раздор между двете страни – много битки са се водили на нейния ляв бряг, в които германските и румънските войски са се изправяли срещу Съветската армия.

В момента общият брой на населението от басейна на река Днестър в Украйна и Молдова е около 8 милиона душинад 5 милиона в Украйна и 2.7 милиона в Молдова. Днестър в момента е изправен пред екологични проблеми в резултат на замърсяването. Една от интересните исторически забележителности на Днестър е крепостта Хотин (Khotyn Fortress), която се намира на десния бряг на реката, на 69 км североизточно от Черновци (Chernivtsi) в северната част на историческата област Бесарабия.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати