Пиренеите

25.09.2011
Пиринеите

Пиренеите (Pyrenees) са планинска верига в югозападна Европа, която служи за естествена граница между Франция и Испания и отделя Пиренейски полуостров (Iberian Peninsula) от континента. Малка част от Пиренеите попада и в Андора (Andorra). Планината се характеризира с богата и красива природа, която й е заслужила прозвището на „страната на чудесата” всеки турист, летовник, любител на красивите природни гледки. Пиренеите и многото малки селца и курорти, разположени във Франция и Испания, предлагат много възможности за пешеходен туризъм, планинско катерене, планинско колоездене, каране на ски и т.н.

Планинската верига на Пиренеите е с обща дължина около 430 км от Средиземно море до Атлантическия океан. 2/3 от територията на планината се намират на територията на Испания. Най-високият връх на Пиренеите е Ането (Aneto), близо до който се намира единственият в Пиренеите и Испания ледник. Ането достига височина от 3404 метра и е разположен в испанската част на планинската верига. Разположен е на територията на испанската провинция Уеска в северен Арагон, Ането формира най-южната част на планинския масив Маладета. Той е покорен за първи път през юли 1842 г.

В двете страни на Пиренеите са разположени историческите области на Каталония (Catalonia) и Навара (Navarre). Планинската верига се разделя на Западна, Централна и Източна част. Западната е страната на Баските (Basque Country). Източната е с по-сух климат, представена от Каталонската част и Средиземноморието, а Централни Пиренеи е мястото на най-високите върхове и величествени панорами. Тук се намира района на Barège, който е удивително красив със своите ливади от диви цветя, идеални за пикник и разходки.

Макар и градовете да са последното място, което трябва да се разгледа в Пиренеите, има някои населни места, които си заслужава да се посетят. В централните Пиренеи такова място е градчето Pau, известно с първото за континентална Европа голф игрище с 18 дупки, изградено през 1860 година. Лурдес (Lourdes) е друго популярно сред туристите градче в Пиренеите. С изместването на изток, природните гледки се променят, като в основата на планината се появяват дори и лозови масиви.

Планинската верига на Пиринеите

Град Нио е известен като отправна точка за праисторически пещери в долината Ariège, които съществуват от 10 000 години. Пещерен комплекс от френска страна има и в Гарга. Mirepoix е чудесен пример за средновековен укрепен град от 13-ти век, със средновековни стени, пазар. Крайбрежната ивица на Пиренеите е популярна сред туристите, като едно от приятните курортни градчета тук е Collioure.

Църквите в романски стил в долината Бои в Каталония са обявени за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Един грандиозен исторически паметник недалече от френската пиренейска част е замъкът Каркасон (Carcassonne Castle). Той е разположен близо до границата между Франция и Испания, на хълм с изглед към околните живописни селските райони на Лангедок (Languedoc) с невероятна панорама към Пиренеите.

В Пиренеите флората и фауната са изключително богати. Изградени са и два големи парка, които целят опазването на природното богатство. Във Франция това е Национален парк Пиренеи (Pyrenees National Park), а в Испания са Националните паркове Аигуистортес (Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park) и Ордеса (Ordesa y Monte Perdido National Park), включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. В Пиренеите има множество езера, водопади, минерални извори, пещери и каньони. Над 1 000 са ледниковите езера в Пиренеите, а горещите минерални извори са на практика неизброими.

От животинския свят на Пиренеите важни за видовете кафява мечка, благороден елен, брадат лешояд, скален орел. Само в испанската част се срещат още вълк, испански рис, генета, ендемичният испански ибекс.

4
Общо гласували: 10
5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати