Сейнт Луис

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Сейнт Луис

Сейнт Луис (St. Louis) е вторият най-голям град в американския щат Мисури (Missouri). Разположен е в централната част на Съединените американски щати, на кръстопът на няколко реки. Сент Луис стои на западния бряг на река Мисисипи, точно под вливането в нея на Мисури. Мисури оформя северната граница на града със Сейнт Луис Каунти, който попада в друго административно делене. Близо до южната граница на Сейнт Луис преминава река Перес (Peres), която на практика е единствената в рамките на града, която не е изцяло под земята.

6.39% от общата площ на Сейнт Луис (171.3 кв.км) е вода. Южната граница на населеното място е белязана от течението на река Мирамик (Meramec), а на изток остават река Мисисипи (Mississippi River) и град Мисисипи. На източния ляв бряг на на река Мисисипи, точно срещу Сейнт Луис стои Източен Сейнт Луис с около 32 000 души население и спадащ към границите на окръг Сейнт Клеър, Илинойс.

Сейнт Луис

Днес Сейнт Луис е един космополитен град, с невероятни ресторанти, активен нощен живот и големите спортни отбори. Историческото и културно наследство на града е видно в старинната архитектура, музеите и паметниците на Сейнт Луис. Градът е голям, модерен, развит с приятна градска атмосфера, което го прави едно от най-интересните и добри за живеене места в Средния Запад. Заради разположението си Сейнт Луис често е наричан Вход към Запада (Gateway to the West). Символ на града и една от безспорните му забележителности е арката Гейтуей, направена от неръждаема стомана и считана за един от най-високите и интересни паметници в света.

Днес в Сейнт Луис живеят около 350 000 души, а в цялата градска агломерация - около 2 604 000 души, което го прави най-голямата градска зона в Мисури и 4-ти най-голям градски района в Средния Запад, както и 15-ти по големина в САЩ. Сейнт Луис носи името на френския крал свети Луи IX, като първото селище е основано от французите. Сейнт Луис възниква през 1763 година като търговски пост, основан от Пиер Лаклед и неговия доведен син Огюст Шуто. Той е част от територията Луизиана, която е под управление на Франция, но от 1768 до 1804 градът е под испански контрол. Цяла Луизиана заедно с град Сейнт Луис е закупена от САЩ през 1803 г.

През 19 век Сейнт Луис е една от отправните точки за експедициите, отправящи се към Дивия Запад. През 1817 в селището пристига първият параход и Сейнт Луис. От този момент нататък най-северното голямо пристанище по река Мисури започва да се развива като голям и важен търговски център. Към средата на века Сейнт Луис вече е най-големият град в САЩ, западно от Питсбърг, и второто по големина пристанище в страната след Ню Йорк.

Днес Сейнт Луис е едно приятно място за живот, посещения и забавления. Историческото наследство на града пази френските, немските и индианските традиции. В напълно подновения център на Сейнт Луис туристическата хотелиерска база предлага 7 800 стаи. Градът е популярен с многото си паркове (105 на брой), най-популярният от които е разположен в западната част и е сред най-големите в света. Паркът Форест парк е с цели 2 кв.км по-голям от Сентрал Парк в Ню Йорк. Ситигардън в сърцето на даунтаун в Сейнт Луис е мястото, където могат да се видят красиво аранжирани градини и арт скулптури от световно ниво.

Повече от 4 000 000 посетители привлича ежегодно най-голямата забележителност на Сейнт Луис – арката Гейтуей. Висока цели 192 метра тази гигантска стоманена конструкция е известна още като Портал към Запада, защото е построена като символ за разширяването на САЩ на запад. Арката Гейтуей е най-високият паметник, сътворен от човешка ръка в САЩ и втората най-висока постройка в щата. Арката е издигната за 2-3 години и е официално открита на 28 октомври 1965 г.

Построяването на гигантския монумент струвал около 13 000 000 долара, което е около 90 500 000 сегашни пари. Сред интересните места в Сейнт Луис е Ботаническата градина от 1859 г. и Зоологическата градина, където могат да се видят повече от 18 000 екзотични животни, много от които редки и застрашени от изчезване. Има представители от всеки континент, а целият комплекс се състои от хълмове, езера и красивата растителност на Форест Парк.

Задължително е посещението на Художествения музей, Научния център, Историческият музей Мисури, Музея за съвременно изкуство (Contemporary Art Museum) и този на "Пулицър", Катедралната базилика на Сейн Луис, където могат да се видят красиви мозайки. Минете и през историческото селище на Фауст (Faust), което пресъздава местния бит между 1840-1880 година. Фокс Тиатър (Fabulous Fox Theatre ) е мястото, където може да се насладите на някое шоу на Бродуей и на невероятна архитектура. „Six Flags St. Louis” е името на тукашния лунапарк, а из центъра на Сейнт Луис нощно време може да посетите някои от многото приятни блус и джаз барове с музика на живо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати