Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Малдивските острови

Малдивските острови

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Малдивите

Малдивските острови съставят страната Малдиви, състояща се от 1190 малки острова. Това красиво кътче от планетата е едно от най-желаните за почивка места, предлагащо лукс, тропическа изисканост и всички екстри за уникална почивка сред прозрачните води на Индийския океан. Всички острови са с фин бял пясък, пленителна дива природа с палми, които по залез се обагрят от хиляди цветове. Гледката на Малдивските острови е впечатляваща още от самолета, с който пристигат повечето посетители на този тропически рай.

Малдивите всъщност представляват островна държава в Индийския океан, на югозапад от Индия, и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Съставени от 26 естествени коралови острови атоли, свързани от север до юг и разположени близо до екватора. Обитаеми са 203 от съставящите Малдивите почти 1200 коралови острова, обединени в 26 атола. Столица на най-малката азиатска държава е Малé (Malé) с около104 000 жители, разположена в северния край на атол Каафу (Kaafu Atoll).

Малдивските острови започват да се развиват като туристическа дестинация през 70-те години на миналия век. До преди този момент Малдивите са били достъпни само за търсещи приключения мореплаватели. Изолираността на островитяните от останалата част на света, не попречва на развитието им, тъй като се намират на кръстопът между източната и западната морска търговия. Това е предпоставка тук да се срещат много култури на различни народи, които са предпоставка за уникалните традиции в по тези коралови острови. Летището на Малдивите е разположено на цял един остров - Халуле (Hulhulé Island). То има ежедневни полети от Дубай, Шри Ланка, както и от различни точки на Европа.

Малдивските острови са и най-ниската страна в света със своите едва 1.5 метра над морското равнище. За наименованието на островите има постоянни дебати без единна теза. Според някои етимолози на местния език името означава „Островно кралство на Мале”. Според други е превод от санскрит (Sanskrit) и има значение на „венец от острови” (garland of islands). Трета хипотеза гласи, че на дравидския език тамили, разпространен в тази част на Азия, Малдивите (malaitivu) означава просто „планински острови”.

Официалният език на жителите на малдивските острови е dhivehi, индо-европейски език наподобяващ древния сингалски език илу. Малдивските острови представляват и най-малката по площ страна в Азия, но за сметка на това гъстотата на населението е много голяма. Общата площ на Малдивите е само 300 кв.км., а населението достига около 390 000 души. Едва 10% от Малдивските острови е суша, а дори и най-големият остров, покриващ не повече от 8 кв. км., може да се обходи без никакъв проблем пеш.

Сред популярните Малдивски острови са Слънчевия остров (Sun Island), на южната страна на атола Ари (Ari), до който може да се стигне с малък самолет или бързоходна лодка от столицата на Малдивските острови Мале, разположена на 100 км. Островът Ellaidhoo е разположен в източната част на Nord Ari Atoll и има диаметър от 300 метра. До него може да се стигне с малък самолет за около 25 минути или с бързоходна лодка за около 80 минути от столицата на Малдивските острови Мале, отдалечена на 42 км.

Малдивските острови са признати за едно от най-добрите места за отдих в света и голяма част от местните хотели имат редовни клиенти. Туризмът е в основата на развитието на икономиката на страната. Близо половин милион туристи ежегодно са привлечени от екзотиката на Малдивските острови, лазурните бели плажове, къпещи се от прозрачната океанска вода. Малдивите.

Малдивските Острови

Столицата Мале е единственото място, където представители на чужди нации са допуснати сред малдивските жители. По всички останали острови туристите са изцяло мнозинство или изобщо не се срещат. Малдивските острови са разделени – или са изцяло пригодени за туристическия поток, или принадлежат изцяло на местните островитяни, които живеят в рибарски селища. Транспортът между островите е изцяло в ръцете на местните лодкари.

Поради високото ниво на сол в земята в близост до брега, флората на Малдивските острови е ограничена до малки храсти и цветя. Във вътрешността на островите се срещат мангрово дърво и баобаб и много палми. Кокосовата палма се счита за националното дърво. Липсата на богата растителност по брега се компенсира от изобилието на корални рифове и морски живот. Докато човек плува в кристалната вода, покрай него често плуват също и различни екзотични риби.

Островите Баа (на 75 км северозападно от Мале) и Северен Мале се смятат за най-добрите места за подводно гмуркане не само на Малдивските острови, но и в цял свят. Около плуващите гмуркачи преминават пасажи от пъстроцветни риби, което е уникално преживяване. Малдивите имат репутацията на идеалното място за влюбени двойки. Тук влюбените имат възможност да се усамотят в уединени бунгалата сред самата вода край брега.

За двойките и за многото младоженци, които празнуват тук своя меден месец има специални атракции, като например spa-процедурата вана за двама „ин-ян”. По желание на клиента те могат да напълнят с шампанско или с течен шоколад и сметана. Друго неповторимо изживяване на Малдивските острови е възможността за нощен круиз на яхта по лунната пътека между кораловите острови. Сред останалите романтични варианти са вечеря на свещи в тропическа градина, денонощие на необитаем остров с любимия в колибка с мека постелка под палмите, с бутилка шампанско и с телескоп за наблюдение на звездното небе.

Културата на Малдивските острови спазва традиционните азиатски традиции. Сходна е с тази на Шри Ланка и Индия, като населението на Малдивските острови изповядва главно ислям. Могат да се видят много джамии, които са достъпни за туристите. Най-красив е Ислямския център, разположен в северната част на Мале и с невероятно красива бяла фасада, завършваща със златен купол и златно минаре.

Като ислямска страна, Малдивите имат и някои забрани, валидни и за туристите, сред които са практикуване на нудизъм и появата гол на плажа. Заради факта, че Малдивите потъват, държавата се готви за този момент и купува земи в страни като Австралия, Индия и Шри Ланка. Макар и вероятността това скоро да се случи да е много малка, Малдивските острови се готвят за момента, в който местните ще бъдат преселени на новите острови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
45
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати