Замъкът Кастелано

17.02.2012

Замъкът Кастелано е една от многото средновековни крепости, които човек може да види, разхождайки се из всички краища на Италия. Кастелано няма популярността на известни замъци като, но за сметка на това е не по-малко вълнуваща гледка от всички тях.

Замъкът Кастелано
Снимка: rovereto.wordpress.com

Замъкът Кастелано доминира над околния район от своята висока скала, покрита с буйна зеленина. Той е построен при надморска височина от 1000 метра, до едноименното италианско селце в район Вила Лагарина (Villa Lagarina), в провинция Тренто, разположена в северната част на страната.

Кастелано доминира над околния район на долината Валагарина (Vallagarina), като красива гледка към него се открива от почти всичките й околни точки. От друга страна, от височината на крепостните стени на Кастелано човек може да се наслади на вълнуваща гледка към живописните територии на долината.

Макар и да има зад гърба си над девет вековна история, Кастелано днес е в отлично състояние, може би защото е все още обитаван и е частна собственост. Издигнат е през 11 век, като през следващите столетия преминава в ръцете на много знатни фамилии. Най-известната сред тях е навярно Лодрон (Lodron), а днес в замъка Кастелано живее семейство Да Басено (Da Beseno).

Кастелано заедно с близко разположените замъци заедно с Кастел Корно (Corno) и Кастел Ноарна (Noarna) е бил епископално седалище на Тренто. Дълго време средновековната крепост служи за охраняване на древните пътища към Valle di Cei. Кастелано е завладян от Кастелбарко (Castelbarco) в средата на тринадесети век, a след това е превзет след обсада от фамилия Лодрон през 1456 година. В годините на Първата световна война Кастелано е трансформиран в Австро-унгарска крепост.

Конструкцията на замъка Кастелано е доста интересна, като има дълга защитна стена, плъзгаща се по склона и свързваща Дела Торе Гуардия (Della Torre Guardia) или Кулата Гуард (Guard Tower). Кастелано може да се похвали със старинни стенописи, които сега обаче се съхраняват в музея Сивик (Civic Museum) в Роверето (Rovereto), който е разположен в долината Валагарина, на река Адидже (Adige River).

Ако имате възможност да посетите замъка Кастелано през лятото, ще можете да попаднете в неповторимата атмосфера на традиционния фестивал Кастълфолк (Castelfolk) – шумен празник, преминаващ под знака на много музика, храна и вино сред красивата природа и свеж въздух.

Ако имате желание да посетите замъкът Кастелано е необходимо да си направите предварителна резервация по телефона, говорейки направо със самите собственици.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати