Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Тароко

Национален парк Тароко

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален Парк Тароко

Национален парк Тароко (Taroko National Park) е известен с две невероятни гледки – едната сътворена от природата е клисурата Тароко, а другата от човешка ръка, магистралата Дъгата на Тайван. Пътят пресича Тайван в посока изток-запад и е с дължина 195 км. Буквално е изсечен в стръмните скали на клисурата Тароко, която представлява една от най-внушителните гледки в световен мащаб. Национален парк Тароко е една от най-популярните туристически атракции в Тайван.

В парка могат да се види 19-километров каньон, чийто стени са главно от мрамор и гранит. Високите скали са на възраст повече от 200 милиона години, а около тях се нижат бързеи и водопади, които придават неповторима красота на околността. В пролома Тороко може да се добие специфичния нефрит, който може да бъде намерен единствено тук. Изсеченият в стената път се счита за един от най-опасните в цял свят и освен за туристическия поток се ползва за превоз на мрамор, добиван в изобилие в местните планини.

В превод Тароко означава „великолепен“. Построяването на уникланата магистрала изобщо не е било „великолепно” преживяване, поне за 450-те работници, които загиват тук само за 5 години по време на построяването й. В средата на 20 век правителството решило да проправи път през Национален парк Тароко и да свърже Тайджун на запад с Тароко на изток, разположени на 195 км един от друг. Крайният резултат е пресичащата целия остров в посока изток-запад, считана за истинско инженерно чудо и на места буквално изсечена в стръмните скалисти склонове - Дъгата на Тайван.

В памет на загиналите при строежа над клисурата на Тароко е издигнат паметник – Храмът на Вечния извор, съставен от павилион с червен покрив и водопад. Сутрин тук бият камбана, за да поздравят зората, а изгревът на слънцето се посреща от барабани.

Природната красота на Национален парк Тароко не може да се опише с думи. Оградени от стръмни стени от разнообразен оцветен мрамор път си проправя бурната река Ливу, която криволичи в продължение на 20 живописни километра от планините до морето. Магистралата е път, който разкрива с пълна сила богатството на тайванските мраморни залежи. Преди време са съществували планове за превръщането на клисурата Тароко в мраморна кариера, но все пак сега проломът и околните планини, гори и крайбрежни скали са обявени за национален парк Тароко.

Планински възвишения в Тароко

Сред животинския свят на Национален парк Тароко могат да се видят черни мечки, диви глигани, скални маймуни, петнисти елени, планински кози, 25 вида влечуги и множество птици, сред които и редкия вид фазани микадо. В Национален парк Тароко местните жители да се занимават с традиционните си дейности, като земеделие и лов, като междувременно празнуват с колоритни фестивали, които са достъпни и за туристите.

Най-големият град по източното крайбрежие е Хуалян, а край него се добива мрамор от кариери. Това място е уникално, защото тук се намира и единственото мраморно летище в света. По-нататък погледът ще се сблъска с още доста неща от мрамор – улиците са павирани с мраморни мозайки, има мраморни храмове, а в хотелите вани, мивки и какво ли не е направено от мрамор.

Върхов момент в Национален парк Тароко е Тунелът на Деветте извивки (Tunnel of Nine Turns) – участък от магистралата с много повече от 9 тунела и полутунела, издялани в мрамора. Самият Национален парк Тароко е основан през 1937 година, по време на японското управление на острова. Закрит е през август 1945 година, но възстановен през 1986 година. Гледката на 19-километровия каньон Тароко е нещо, което задължително трябва да се види. Храмът на вечната пролет (Eternal Spring Shrine) е мраморен комплекс без аналог по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати