Замъкът Хардег в Австрия

04.04.2011

Наред със средновековния замък Хардег (Hardeg Castle) в град Хардегсен, в живописния района на провинция Долна Саксония в Германия, още един замък в Австрия носи това име. Замъкът Хардег (Hardegg Castle) е най-интересната историческа забележителност на едноименния австрийски град, намиращ се в района Холабрун (Hollabrunn) в Долна Австрия. Градът е разположен на река Тая (Thaya) на самата граница с Чехия.

Крайният северен район на Долна Австрия може да се похвали с изключително красива природа и спокоен начин на живот на местните. Макар и непопулярен като туристическа дестинация, областта около Хардег е добре позната на австрийците, като много от тях, живеещи в столицата Виена обичат да прекарват почивните си дни сред омиротворяващата зеленина на стари градове като Хардег и Дросендорф (Drosendorf).

Тези селища си струва да се посетят и заради исторически и културния аспект. Многото исторически паметници начело със замъка Хардег са сред богатствата на австрийската култура. Могъща средновековна крепост Хардег е най-важна отличителна черта на града. С течение на времето селището се разраства около хълма, на който е издигнат замъка.

Замъкът Хардег в Австрия

Първоначално построен през 11 век, замъкът Хардег губи до голяма степен значението си, когато Бохемия (Bohemia) става част от Хабсбургската империя (Habsburg empire). След този момент крепостта изпада в нефункционалност. Спасението идва в лицето на граф Йохан-Карл Кевенхюлер-Меч (Count Johann-Carl of Khevenhüller-Metsch).

Неговата фамилия е сред най-важните благороднически родове, които са били верни на Хабсбургите в много случаи. Най-близкият приятел на Йохан-Карл от рода на Хабсбургите бил ерцхерцог Максимилиан (Archduke Maximilian), брат на император Франц Йосиф I (Emperor Franz Joseph I).

Днес в залите на замъка Хардег е разположен музей, който разказва предимно за живота на графа и за решението, което предизвиква насилствената му смърт. Йохан-Карл приел да стане френски император на Мексико, но мексиканците нямали и представа за това. В крайна сметка графът бил застрелян със снайпер. В експозицията в замъка Хардег може да се види копие на главата му.

Историческият център на Хардег е не по-малко интересен. Близо до Хардег е разположен и замъкът Риегесбург (Riegersburg Castle), който не бива да се бърка обаче с онзи, носещ същото име и разположен в Щирия. Днес на туристите се предлага двоен билет, който важи за замъка Хардег и за Риегесбург.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати