Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралата Ели

Катедралата Ели

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Катедралната църква на Светата и неделима Троица от Ели

Високите, величествени и красиви катедрали на Великобритания се считат за едно от чудесата на света. Това важи с пълна сила най-вече за катедралата Ели, която е известна със светското име Катедралната църква на Светата и неделима Троица от Ели (The Cathedral Church of the Holy and Undivided Trinity of Ely).

Уникалната архитектура на Ели е гордост не само на едноименното английско градче, но и на цяла Великобритания. Катедралата Ели се намира в източното графство Кембриджшир (Cambridgeshire). Начело с уникалните и нетипични за храм архитектурни форми, най-вече в осмоъгълната кула, Ели се счита за чудо на инженерното строителство през Средновековието.

Катедралата Ели е главната църква на епархия Ели в Кеймбриджшър. От векове насам местните хора я наричат „корабът на Мочурищата“ заради отличителната си форма, която се извисява над околния равен и воднист ландшафт. Ели се е превърнала в известен естествен декор за много книги, големи филмови продукции и дори музикални албуми. Катедралата в Ели се появява върху корицата на албума на Пинк Флойд от 1 994 г.

Уникалната й фасада и интериор са използвани в множество филми. Дори част от най-новия кино хит Речта на краля (The King's Speech) е заснета в църквата, претворявайки декора на Уестминстърското абатство (Westminster Abbey). След този филм, в последно време катедралата в Ели се радва на огромен интерес от страна на туристите.

Катедралата е построена в годините между 1083-1375 г. По-голямата част от настоящата сграда е завършена до 1189 г. в римски стил, с някои допълнения, направени през 13 и 14-ти век. Височината на катедралата Ели достига 66 метра, а дължината й е 163 м. Главният кораб (неф) на катедралата е висок 21.9 метра.

Странно е как такъв внушителен и изящен храм е издигнат в малко провинциално селище като Ели. Отговорът се крие в името St. Etheldreda, която била дъщеря на Анна, царица на Източна Англия. Именно тя основава абатство в Ели през 673 г. Изграденият от нея манастир процъфтява през Средновековието, като храмът привличал огромен брой поклонници.

Катедралата Ели

St. Etheldreda била омъжена, но не спирала да твърди, че е непорочна. Става монахиня с благословията на мъжа си през 672 г. В манастира Ели служели както мъже монаси, така и жени монахини. Основателката на Ели умира през 23 юни 679 г., от усложнения в гърлото, причинени от чума.

Гробът й в манастира бързо се превръща в популярно място за поклонения. През 17 и 18 век главният враг на катедралата Ели е липсата на грижа за комплекса. Към края на 18 век осмоъгълната кула е спасена от тотално срутване. По това време са възстановени отделни части от манастира.

Днес, всичко, което е оцеляло от този най-ранен саксонски период на катедралата Ели е основата на един кръст във вътрешността й, известен като Камъка на Овин (Ovin's stone). През 1349 г. към конструкцията на обителта се добавя и уникалния отделен Женски параклис (Lady Chapel). Западната норманска кула е разширена чрез добавянето на осмоъгълна камбанария с четири кули през1392 г.

Днес катедралата Ели е все още впечатляваща гледка. Особено красив е Женският параклис, който е най-големият във Великобритания и впечатлява с великолепно боядисаният дървен викториански таван. Днес тази част от манастира е само бледо копие на онова, което е представлявала някога – стените са били изписани с изящни фрески, прозорците са били изрисувани с най-красивата средновековна стъклопис, а в нишите са стояли красиви статуи.

Необичайната скулптура на Дева Мария, която стои над олтара е от Дейвид Уайн (David Wynne), от 2000 г. В Женския параклис на катедралата Ели има и музей на стъклописа, в който са изложени примери за рисуване върху стъкло от различни векове - от 1240 г. до наши дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Васева
Васева
31.08.2012 13:38
но трябва да се отбележи, че и за сега действащата катедрала с редовни богослужения са и нужни и осигурени по 3000 паунда на ден
0
0