Езерото Джаксън

02.05.2011

Езерото Джаксън (Jackson Lake), разположенo в североизточната част на щата Уайоминг, в рамките на Национален Парк Гранд Тетън (Grand Teton National Park) е популярна зона за отдих в САЩ. Почивната станция Лейк Джаксън Лодж предлага първокласна еко почивна база, в която отсядат всички желаещи на разгледат красивата природа на Гранд Тетън, както и на западно разположения Национален парк Йелоустоун (Yellowstone National Park).

В комплекса на езерото Джаксън възможностите за развлечение са много – от пазаруване и разходки около красивото езеро, каране на лодка, игра на голф до предприемане на преходи из красивата природа на парка.

Езерото Джаксън и Връх Моран Уайоминг, САЩ

Езерото Джаксън стои красиво на фона на високия 1830 метра исполин връх Моран (Mount Moran). Самото езеро е естествен воден басейн, с изключение на 10-те метра вода, които са част от изградения през 1911 година язовир. Този воден резерв се използва за напояване от земеделските производители на Айдахо. Самото езеро Джаксън е с ледников произход и все още се захранва от ледниците по околните планински върхове.

Основният източник, който захранва Джаксън, е река Снейк, която влиза във водния басейн от северната страна. Джаксън е едно от най-високо разположените езера в САЩ, като се е образувало при надморска височина от 2064 метра. На дължина басейнът достига 25 километра, като ширината му е около 11, 25 км.

Максималната дълбочина на езерото Джаксън достига 134 метра. Дори през летните месеци водата на Джаксън е ледено студена, а през зимата често се образува ледена покрива с дебелина от около 1.8 метра.

В езерото могат живеят няколко вида пъстърва, а животинският свят около него се отличава с голямо разнообразие. Могат да се видят в естествена среда лосове и бизони. Сред островите на езерото Джаксън са Нос Донохо (Donoho Point) и Елк (Elk Island).

Близо до северния край на езерото започва отделният национален парк, кръстен на Джон Рокфелер (John D. Rockefeller). Тази защитена зона се простира чак до южния вход на Йелоустоун.

Този маршрут се слива с пътя за Национален парк Гранд Тейтън, който следва източното крайбрежие на езерото Джаксън. Тук е и зоната за риболов и мястото, откъдето човек може да наеме лодка и да се разходи по кристалните води на Джаксън.

По дължината на източното крайбрежие са разположени няколко яхтени пристанища. Всички те, освен това при почивната база Джаксън Лейк Лодж разполагат с рампи и са достъпни откъм водата. Ако предпочитате по голямо усамотение сред природата, тогава се насочете към западното крайбрежие на Джаксън, където започват няколко пешеходни маршрута и има къмпинг зона.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати