Pochivka.com»Статии и Новини»Заливи»Пристанището на Рио де Жанейро

Пристанището на Рио де Жанейро

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пристанището на Рио де Жанейро

Наред с култовата статуята на Христос Спасител (Cristo Redentor) на връх Кoркoвaдо (Corcovado), която е символ на бразилския град Рио де Жанейро и е включена в класацията на 7-те нови чудеса на света, пристанището на Рио де Жанейро е още един от призьорите в тази престижна класация.

Заедно с връх Еверест, Големия каньон, водопада Виктория и Големия коралов риф пристанището на Рио де Жанейро (Harbour of Rio de Janeiro), известно и като залива Гуанабара (Guanabara Bay), е част от 7-те чудеса на природата. Всъщност пристанището на Рио де Жанейро се намира на югозападната част на залива Гуанабара.

Уникалността на пристанището на Рио де Жанейро идва от това, че то е проектирано така, че да изглежда сякаш се влива в океана, като устието на реката. Обградено е от самия град Рио де Жанейро и неговите невероятни забележителности, като стои между Атлантически океан и планини. Сред грандиозните природни забележителности, ограждащи пристанището, са захарната планина Лоуф (Sugar Loaf Mountain) (395 м), връх Корковадо (704 м), както и хълмовете на Тижука (1021 м).

Заливът Гуанабара се разпростира в продължение на 143 км в югоизточната част на Бразилия и се счита за най-големия залив в света по отношение на обема на вода в него. Той е вторият по големина залив в района на Бразилия със своите 412 кв. км площ. Гуанабара е с периметър, простиращ се в няколко общини на щата Рио де Жанейро. На западния бряг се намира самия град Рио де Жанейро, а на източния - град Нитерой.

Из залива са пръснати повече от 130 островчета със собствени заливчета. Освен пристанището на Рио де Жанейро, на брега на залива са разположени и двете летища на града. Двата най-големи острова – Фундао (Fundao) и Говернадор, са свързани със сушата посредством много малки мостове.

На 20 януари 1502 година, две години след като португалският мореплавател Педро Кабрал (Pedro Álvares Cabral) достига бреговете на сегашна Бразилия, неговият сънародник Гаспар де Лемос (Gaspar de Lemos) и моряците му акостират в залива Гуанабара.

Корковадо и Статуята на Исус в Рио де Жанейро

В продължение на часове те оглеждат запленени огромната плажна ивица и девствените горски масиви, като не могат да повярват на очите си на какво райско място са попаднали. Били убедени, преминавайки по тесния воден канал, заобиколен от хълмове, че са достигнали до устието на голяма река. Без да се колебаят, те кръщават местността Рио де Жанейро.

Входът на пристанището на Рио де Жанейро се охранява от остров Мадейра (Madeira). Огромният брой лодки, кораби и яхти, които са концентрирани тук, едва ли могат да се изброят. Този невероятен залив е толкова красив, че местните обичат да казват: "Бог е създал света за шест дни, а на седмия, той се е заел Рио." Самото име Гуанабара е дадено от коренните жители тамоио (Tamoio) и в превод означава „ръка на морето”.

Има няколко начина, които ще ви позволят максимално да се насладите на грандиозната гледка към пристанището на Рио де Жанейро. Единият от тях е с хеликоптер, другият е за почитатели на екстремните усещания, а именно чрез пускане с делтапланер.

Разбира се, огромна част от хората просто се изкачват по връх Корковадо или планината Шугър Лоуф, откъдето пристанището на Рио и самият град се виждат като на длан. Добър начин да опознаете пристанището е да се качите на някоя от многото лодки, които превеждат туристите през островите и заливчетата.

Навярно най-добрият начин да се насладите на това природно чудо е просто да се отпуснете на някои от многобройните красиви и приятни плажове на Рио. Те са безплатни. Най-добре е да посетите пристанището на Рио де Жанейро през месеците септември и октомври, когато времето е хубаво, а влажността е поносима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
43
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати