Новата катедрала в Саламанка

19.09.2012

Саламанка е един от най-впечатляващите европейски градове, навярно уникален по-рода си в цял свят. Забележителната романска архитектура на Старата катедрала в Саламанка стои редом до не по-малко красивата на Нова катедрала (New Cathedral of Salamanca). През 15 век построяването на новия храм за малко до обрече на смърт стария, но за щастие, това не се случва. Днес с лека жертва на дясната страна на катедралата от 12 век, двата храма стоят гордо един до друг, образувайки едно цяло.

Новата катедрала в Саламанка

В началото на 15 век е взето решение, че Саламанка се нуждае от по-голяма и по-впечатляваща катедрала. В резултат на това Крал Фердинанд Католикът (King Ferdinand the Catholic) и неговата съпруга Исабела дават нареждане да започне изграждането на грандиозна постройка, която да засенчи старата от 12 век.

Строителството на Катедрал Нуева (Catedral Nueva) започва през 1513 година и продължава чак до 1733 година, като проектанти са архитектите Антон де Егас (Anton de Egas) и Алонсо Родригес (Alonso Rodriges). Оригиналната сграда е планирана изцяло в готически стил, но поради продължителният й строеж (векове наред), днес Новата катедрала в Саламанка блести с фасада, която е комбинация от готика с барокови и ренесансови мотиви.

Храмът е доста по-голям от старата катедрала, като се отличава с красивата си фасада в стил платереско (Plateresque) и щедра орнаментика, както и с разкошна дърворезба. В края на 16 век архитектът Хуан де Риберо (Juan de Ribero) ръководи строителството на храма и променя плановете, предвиждайки 2 кули. Този план така и остава неосъществен. Земетресението в Лисабон от 1755 г. причинява сериозни щети и на едната реализирана кула на Новата катедрала.

Главната фасада на храма е отличен пример за готическа архитектура с щедра доза орнаменти в стил амалгам (amalgam). Ако се загледате внимателно по фасадата и нейните сливащи се флорални мотиви, може да забележите и фигурата на един астронавт. За някои това е чудо и мистерия, а други приемат, че космонавтът е дело на някои от реставраторите, които работят по Новата катедрала в Саламанка през 1992 година.

Кулата на храма датира от 16 век и се смята, че е вдъхновена от Катедралата в Сеговия. Освен богатата украса на главната порта, във вътрешността на храма може да се види не по-малко впечатляваща интериорна украса. Новата катедрала в Саламанка има импозантна вътрешност, доминирана от внушителен златен централен олтар. Около него има още доста малки олтари, декорирани с романска дърворезба от прословути майстори на 16, 17 и 18 век.

Новата катедрала в Саламанка е обявена за национален паметник с кралски указ през 1887 г.

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати