Ла Клеречиа в Саламанка (La Clerecía Salamanca)

02.11.2012

Ла Клеречиа или Духовенството в Саламанка е старинен бароков комплекс, включващ в себе си красива църква и манастир с внушителна фасада, където се е помещава Папският университет (Pontifical University), а някога е бил известен като т.нар. Кралски колеж на Светия Дух на Обществото на Исус (Real Colegio del Espíritu Santo de la Compañía de Jesús). Красивата фасада на Ла Клечериа е разположена в централната част на Саламанка, точно срещу прословутата фасада на Къщата на мидите (Casa de las Conchas).

Ла Клеречиа в Саламанка

Сградата на Духовенството в Саламанка е построена за йезуитите по разпореждане на крал Филип III и Маргарита Австрийска в началото на седемнадесети век. Първият камък е положен в десния ъгъл на църквата на Ла Клеречиа през 1617 година. Строежът на комплекса се проточва доста дълго, като е завършен сто и петдесет години по-късно, през 1754-5 г.

Основател на Обществото на Исус е небеизвестният Игнасио де Лойола (Ignacio de Loyola), а според някои мнения Маргарита Австрийска разпорежда построяването на Ла Клеречиа като компенсация за мъките, които той преживява в кулата на Старата катедрала в Саламанка по време на Инквизицията.

Архитект на комплекса на Духовенството в Саламанка е Хуан Гомес де Мора (Juan Gómez de Mora). Построяването му изисква разрушаването на по-стари постройки, както и църквата на Духовенството на Сан Маркос (Real Clerecía de San Marcos). През 1767 година йезуитите са прогонени и Клеречиа е върната на служителите на Сан Маркос.

Комплексът след това е обособен на три основни части – църква, манастир за монасите и колеж. Малко по-късно йезуитите си вземат Духовенството в Саламанка обратно, но след 1940 година комплексът е изцяло част то Папския университет в Саламанка.

Внушителната барокова фасада на Ла Клеречиа има 3 порти, както и внушителна камбанария и две странични кули, дело на Андреас Гарсия де Куинонес (Andrés García de Quiñones). Централният фронтон е украсен с религиозни сцени, както и с образите на Филип III и съпругата му Маргарита Австрийска.

Една легенда разказва как духовниците от Обществото на Исус били непримирими към факта, че отсрещно разположената Къща на мидите засенчва фасадата на тяхното Духовенство. Първоначално искали да купят имението, за да го съборят. Когато това не се случило, започнали да плащат за всяка премахната мида от фасадата по една монета.

Църквата на Духовенството на Саламанка е постройка с невероятно красива фасада и е на три нива. Украсата на храма е била предвидена някога за фасадата на Кметството на площад Пласа Майор. Големият купол достига височина от 50 метра. Във вътрешността й има много малки параклиси, което е типично за храмовете на йезуитите.

Величественият олтар на църквата на Духовенството е дело на скулптурите Хуан Фернандес (Juan Fernández ) и Хуан Родригес (Juan Rodríguez) и е позлатен през 1760 година. Има 4 огромни колони и е същинско произведение на изкуството. Интересен още е вътрешният двор, с красивите галерии, колони и арки, както и монашеските жилища. Ла Клеречиа в Саламанка е отворена за обществени посещения, като билетът за входа е около 3 евро.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати