Замъкът Монтерей в Саламанка

06.11.2012

Един от безценните шедьоври в архитектурното наследство на Саламанка е замъкът Монтерей (Palacio de Monterrey (Monterrey Palace) Salamanca). Неговата уникална възрожденска архитектура е дала на Испания един от най-съвършените образци на стила платереско (Plateresque), възникнал в Испания през 15 век. Този строителен похват е типичен за много от сградите в Саламанка, като се отличава с щедра и детайлна изработка на орнаментите. Замъкът Монтерей е обявен за национален паметник на 6-ти май 1929 г.

Замъкът Монтерей в Саламанка

Това е най-добре забележимо именно по фасадата на замъка Монтерей. Той е разположен в самото сърце на Саламанка, точно зад единия ъгъл на Пласа Майор (Plaza Mayor). Основите на двореца са положени през 1539 година по заповед на третия граф на Монтерей Алонсо Зунига де Ачеведо (Alonso Zuniga de Acevedo). Първоначалният проект на замъка предвиждал замъкът да е затворен около ограда с 8 кули, но за съжаление грандиозният план се провалил заради липсата на средства.

Архитекти на замъка Монтерей са Родриго Жил де Хонтаньон (Rodrigo Gil de Hontañón ) и Мартин де Сантиаго (Martín de Santiago). Сегашният дворец има четириъгълен план с 4 кула във всеки ъгъл, ограждащи централна част с двор. В ъглите на Монтерей могат да се видят скулптури на лъвове и на имагинерни животни, които държат фамилния герб на семействата Зунига, Ачевадо(Acevedo), Фонеска (Fonseca) и Улоа (Ulloa).

Замъкът Монтерей е изграден от мек пясъчник, а съгласно каноните на стила платереско, детайлите, орнаментите и фигурите са издълбани с камъка на принципа на инкрустиране на среброто. Този метод е известен в Испания като „plateros”, откъдето всъщност и архитектурният стил носи името си. Прозорците на третия етаж на сградата са декорирани с красиви коринтски колони.

През вековете много знатни фамилии са притежавали замъка Монтерей. Един от най-видните му представители е академикът и астрологът Диего Торес Виляроел (Diego Torres Villarroel), който наблюдавал нощното небе от кулите на двореца по време на своята научна дейност. Виляроел бил всестранно развита личност, гадаел по звездите и предсказвал бъдещето, преподавал в Университета в Саламанка, имал военен опит, а според някои дори давал уроци по танци.

Сред ценностите на интериора на замъка Монтерей са две пейзажни платна, рисувани от майстора Джузепе де Рибера (Jusepe de Ribera) (1639 г.), както и картината Джейсън и Дракона (Jason with the Dragon) от Салвадор Роса (Salvator Rosa). По-голямата част от колекцията на сегашните собственици обаче се намира в замъка Лириа (Palacio de Liria) в Мадрид.

Днес замъкът Монтерей е собственост на Камарата на Алба и в него живее дукесата на Алба. Замъкът е частна собственост и не е отворен за обществени посещения. Макар и не толкова грандиозен, колкото предвиждали първоначалните планове, Монтерей днес е един ценен архитектурен образец за страната. Не пропускайте да разгледате красивата фасада на замъка нощно време, когато златистият пясъчник е осветен и светлината подчертава съвършенството на детайлите.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати