Дворецът Аная

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Дворецът Аная в Саламанка

Разхождайки се из историческите улици и площади на испанския град Саламанка, няма как човек да не се впечатли от красивата сграда на двореца Аная (Anaya Palace). Тази вековна постройка, разположена на едноименния площад Аная се отличава със своята архитектура от останалите старинни сгради в града. Докато цяла Саламанка е пример за ренесансова архитектура и по-специално типичния за района стил платереско, то дворецът Аная е една от малките сгради, решени в неокласически стил.

Като такъв Аная се определя като един от най-великите произведения на испански неокласицизъм. Разположен в непосредствена близост до Катедралата в Саламанка. Красивият и просторен площад пред замъка е особено приятно място през летните месеци, когато тук се събират много от учениците и възпитаниците на Университета в Саламанка.

Дворецът Аная е известен още като Колегио Майор де Сан Бартоломе (Colegio Mayor de San Bartolomé) или бившия колеж Свети Вартоломей. Към настоящия момент Аная е една от сградите на Университета Саламанка, като в нея се помещава Филологическият факултет.

Сградата е построена през 1411 година по поръчка на Дон Диего де Аная Малдано (Diego de Anaya Maldonado). През следващите повече от три века тя функционира като Колежа Свети Вартоломей, където били настанени за обучение студенти от специални и благороднически семейства, които се радвали на специално отношение, далече от шума на Университета.

Това продължава до 1760 година, когато постройката от 15 век е разрушена, за да бъде изграден настоящият дворец Аная. Предполага се, че земетресението от Лисабон е направило старата постройка неизползваема и затова ректорът Жозе Енрикес (José Cabezas Enríquez) разпорежда строежът на нов палат. Архитекти на Аная са двама от най-изявените майстори на 18 век в Испания - Хуан де Сагарвинага (Juan de Sagarvinaga)и Жозе Хермосила ( José Hermosilla), които проектира шедьовър на неокласическата архитектура.

Дворецът Аная

Главният вход на двореца Аная има препратки към гръцката архитектура. Доминиран е от голямо стълбище с четири йонийски колони, над които е измайсторен голям триъгълен фронтон. Може да се види герба, както и многото прозорци на общо четирите нива на замъка.

Във вътрешността на двореца Аная особено впечатляваща е голямата галерия на две нива, в центъра на която може да се види голяма бронзов бюст на писателя и философ Дон Мигел де Унамуно (Don Miguel de Unamuno), дело на Викторио Мачо (Victorio Macho) през 1930 г. Долната и горната галерия са забележителни с общо 32-те си колони в йонийски стил. Между двете нива на галерията има голямо и красиво стълбище, където всъщност е поставена фигурата на Дон Мигел. Аная работи като колеж до 1798 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати