Храмът Шитеножи в Осака

15.04.2011

Храмът Шитеножи (Shitennoji Temple) се намира в близост до залива Осака (Osaka Bay). Разположението на свещената сграда е много добре обмислено и реализирано, тъй като впоследствие храмът изиграва важна роля за културното и търговско развитие на Осака - третият по големина на населението град в Япония. Въпреки множеството реконструкции и обновявания, замъкът успява да запази своя автентичен вид.

Храмът Шитеножи се е превърнал в един от символите на японския град Осака. Свещеното място има над 14 вековна история. Всъщност изграждането му се става успоредно с установяването на град Осака като културен, търговки и религиозен център на азиатската страна в края на VI и началото на VII век.

Храмът Шитеноджи в Осака

Храмът е изграден от принц Шотоку-таиши (Prince Shotoku), син на император Йомеи. Замъкът е построен като символ на благодарността на принца към Четирите Деви (Four Devas), за които местните вярват, че са покоровителки на Будизма и будистите. Именно тези митични същества (Четирите деви) помагат на тогавашния владетел да победи Мононобе-но-Мория (Mononobe-no-Moriya) – силен противник на будизма. И така, благодарение на молитвите си, шестнадесет годишният принц Шотоку-таиши успява да наложи нова вяра в Япония.

Сградата впечатлява със своя внушителен вид и постройки. Храмът Шитеножи се състои от основна част, висока кула, зала за молитви и аудитория за учения. Той е олицетворение на типичната азиатска архитектура. Свещеното място има много сходства със замъка Хориу-жи (Horyu-ji Temple) в японския град Нара (Nara), обявен за част от световното културно наследство.

Скоро след построяването си, религиозният храм започва да изпълнява функциите, заради които е създаден, а именно да помага с храна, лекарства и подслон на хора, изпаднали в нужда.

Може би най-интересното време за посещение на храма е през есента. Тогава гостите могат да се насладят на фестивала Шитеножи Васо (Shiten'no-ji Wassо). Събитието претворява историята на Корейския полуостров (Korean Peninsula ) и Япония, чрез техния културен обмен и разнообразни изкуства.

Местни жители споделят, че към храма постоянно има огромен посетителски интерес. Шитеножи целогодишно гъмжи от туристи, които освен, че се запознават с традициите на будизма, могат, ако желаят, да закупят интересни сувенири на достъпни цени. На 21 число всеки месец около сградата се провежда търговски фест, в които посетителите могат да закупят много неща, символизиращи японската култура – автентични мечове, кимона, кукли, керамика и много други. Договарянето за цените на артикулите също е част от духа на търговския панаир, провеждан всеки месец около Шитеножи.

Храмът Шитеножи е възприеман от много японци като най-значимият будистки храм – олтара на Осака.

Религиозният храм е отворен всеки ден от 8:30 до 16:30 часа от април до септември. Съответно от октомври до март храмът посреща гости от 08:30 до 16:00 часа. Таксата за достъп е 300 йени, като за ученици и студенти тя е намалена до 200.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати