Заливът Осака

Новак
122
Заливът Осака

Заливът Осака (Osaka Bay) се намира в западната чат на Япония. Той е отделен от Тихия океан (Pacific Ocean) от канала Кии (Kii Channel).

Западният бряг на Залива е формиран от остров Аважи (Awaji Island). Северните и източните брегове са част от района Кансай (Kansai metropolitan area).

Основните пристанищни градове, разположени около залива Осака, са Ханан (Hannan), Амагасаки (Amagasaki), Сакай (Sakai), Нишиномия (Nishinomiya), Кобе (Kobe) и разбира се, третият по големина на населението град в Япония – Осака (Osaka).

В японския Залив Осака по изключително интересен начин се съчетават природните с човешките творения. Едва ли може да ни учуди фактът, че именно японците съумяват да изградят няколко изключително развити и модерни острови в залива, идеите за които се раждат още през 60-те години на миналия век.

Блестящ пример в това отношение е Международното летище Кансай (Kansai International Airport), изградено във водите на залива в близост до град Кобе. Изкуственият остров е дълъг 4 км и е широк 2.5 км. Конструкцията на модерното съоръжение започва през 1987 г. и приключва само три години по-късно. За времето си летището било обявено за най-амбициозния проект от градски тип в модерната история. През 2006 година конструкцията бе отличена в топ 5 на най-добрите летища в света.

Други изкуствени острови, приютили домовете и бизнес сградите на японците в Залива, са Порт Айлънд (Port Island) – построен между 1966 и 1981 година, и Роко Айланд (Rokkо Island ), разположен на площ от 5.80 квадратни километра, на която посетителите могат да видят престижен университет (Kobe International University), международно училище (Canadian Academy), множество хотели, Кобийски музей на модата (Kobe Fashion Museum) и още много други забележителности.

Както стана ясно Заливът Осака е изключително добре развит в индустриално отношение, ето защо много от големите компании в световен мащаб отварят свои представителства на бреговете и изкуствените острови на залива. Зоната около залива напоследък все повече се превръща в арена, на която талантливи изследователи доказват и усъвършенстват своите способности в създаването на нано технологии.

Голям туристически интерес има и към увеселителните паркове, които градът Осака е разположил около залива. Сред най-известните е т.нар. Зона на Залива Осака (Osaka Bay Area). В огромните паркове се намират много атракциони, едни от най-големите виенски колела, както и единствени по рода си огромни аквариуми.

Едно от най-посещаваните места в зоната на залива е Юнивърсъл Сити Осака (Universal City Osaka). Популярното американско филмово студио има само три свои представителства извън САЩ, едно от които се намира именно в Осака. Градът на Юнивърсъл е отворен седем дни в седмицата, входната такса е 5 800 йени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати