Pochivka.com»Статии и Новини»Планини»Планината Крауфуут

Планината Крауфуут

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Планината Крауфуут

Планината Крауфуут (Crowfoot) е красива и популярна сред любителите на природата дестинация, разположена в рамките на Национален парк Банф (Banff National Park) в канадската провинция Албърта (Alberta). Огромният планински масив е сбор от общо три върха, като в неговата североизточна част се извисява ледникът Крауфуут, който през 1959 година дава своето име на цялата планина. Между парка Банф и Национален парк Джаспър преминава панорамната магистрала Айсфелд Паркуей (Icefields Parkway), която позволява изключително обстойна и близка гледка към многото леденици в района, включително и Крауфуут.

Планината Крауфуут е част от системата на Канадските скалисти планини (Canadian Rockies) и по-конкретно от планинската верига Уайпутик (Waputik Range). Най-високата точка на масива достига цели 3050 метра височина. Границите на Крауфуут се побират между езерото Хектор (Hector Lake) на север, в южна посока от красивото езеро Боу (Bow Lake), източно от леденото поле Уапта (Wapta Icefield), в северния край на долината на река Боу (Bow River Valley).

Континенталният вододел (Continental Divide) на Америка е разположен едва на 2 километра на запад от планината Крауфуут. Живописният панорамен път на магистралата Айсфелд Паркуей преминава от източната част на красивия планински масив и позволява гледни точки от различни ъгли към трите върха на Крауфуут. Близо до езерото Боу магистралата има отбивка с панорамна площадка към североизточния склон на планината. Именно това е една от най-известните гледки към ледника Крауфуут.

Макар и ледникът да е намалил ледената си тройна шапка 3 пъти от 1800 година насам, той все още е една от най-сниманите гледки в Канадските скалисти планини. Неговата красива осанка може да се види върху много картички и календари в страната.

Планината Крауфуут е разположена на 32 км северозападно от езерото Луис (Lake Louise), което е задължителна спирка, ако преминавате през територията на Банф. Планинският масив се е формирал в края на малката Ледена епоха, а поради климатичните изменения с всеки изминал се ден, Крауфуут се променя. Първото изкачване на планината е направено през 1950 година от Е. Кромуел (Е. Cromwell).

Планината Крауфуут и езерото Боу

Района на Планината Крауфуут е популярно място за доста дейности на открито. През зимата тук е отлично място за карането на моторни шейни, а през лятото любителите на планинското колоездене са страшно много. Планинската служба при Крауфуут може да ви даде упътване за изкачване на планината. Най-подходящото време в годината да направите това е през летните месеци, между юли и август. Нужна е стабилна екипировка и поне минимален планинарски опит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати