Езерото Патриша

01.10.2011
Езерото Патриша в национален парк Джаспър

Ако решите да предприемете разходка до Национален парк Джаспър в канадската провинция Алберта, няма как да пропуснете да посетите красивото езеро Патриша (Patricia Lake) – едно от най-уединените и романтични кътчета в района. Патриша е спокойно и хармонично езеро, популярно сред рибарите и гмуркачите. За любителите на подводното гмуркане Патриша е привлекателно с това, че на дъното му може да се види нещо уникално – една военна разработка на американското правителство през Втората световна война, представляваща опит за проектиране на непотопяем и непроследим кораб изцяло от лед.

Самото езеро Патриша е една от най-разработените туристически местности в Джаспър. То е отлично свързано чрез доста туристически пътеки с Пирамидалното езеро и едноименната красива планина. Патриша всъщност е последната спирка на маршрутите в парка. На брега му е изградена приятна почивна станция от бунгала, предлагащи всички удобства дори за онези, които са решили да прекарат тук медения си месец.

Вилите и бунгалата на Патриша са разположени само на 10 минути от град Джаспър, което ги прави доста удобна и предпочитана дестинация за отдих в парка. На разположение на гостите са дървени хижи, мотелни стаи, каравани, както и нови апартаменти с кухня и камина. Сред луксовете на почивната станция са джакузи, а сред богатия набор на дейности на открито човек може да избира между каране на велосипед по крайбрежието на Патриша, обикновена разходка или наемане на кану или каяк за любителите на плаването.

За гмуркачите най-голямото предизвикателство в езерото Патриша си остават останките от необичайния секретен военен експеримент от Втората световна война. Операцията била под командването на Уинстън Чърчил и била наименувана с кодовото название Операция Хейбкук (Operation Habbakuk). Проектът предвиждал изграждането на боен кораб, който да не може да се потопи и при това да бъде направен изцяло от лед.

На практика амбициозното начинание в езерото Патриша било осъществено. Прототипът на ледения кораб самолетоносач бил построен и в продължение на цялото лято на 1943 година поддръжката му позволила да се задържи над водата. Прототипът би изработен само от лед и стърготини, от материал, наречен „пикрет” (Pykrete). Реализиран е от около 15 специалиста, които в продължение на няколко месеца строят на езерото Патриша умален прототип в мащаб 1:50 от реалния размер на кораба. Планираното ледено чудо е трябвало да бъде с дължина 600 метра, а експерименталният модел да е една десета от него.

За „строителна площадка” на военния проект било предвиждано езерото Луис (Lake Louise), но в последствие Патриша е избрано заради естествените климатични условия и продължителния лед през зимните месеци, а и Джаспър е бил вече добре свързана с железопътен транспорт територия, която била достатъчно отдалечена. Отделно от това по-рано на територията на парка са се провеждали и някои други военни обучения.

Строителството на ледения кораб на езерото Патриша продължава до март 1943 г., като една част от конструкцията се охлаждала самостоятелно, а друга механично чрез специална хладилна система. Все пак напрежението на войната и липсата на достатъчно средства за изпълнение на проекта са причината реално плануваният леден самолетоносач да не е осъществен. Военните изключват охладителната система и прототипът прекарва лятото върху повърхността на Патриша преди окончателно да се разтопи и да потъне на дъното.

И до днес останките от тази уникална разработка на дъното на Патриша е голяма атракция за гмуркачите. Те са открити при една експедиция през 1985 година на един стръмен склон близо до брега, на дълбочина между 26 и 43 метра. Макар и охладителната система да е била отстранена от конструкцията преди тя да бъде изоставена окончателно, все още могат да се видят полузапазеното дървено скеле на корпуса и изолацията.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати