Богота

01.05.2011
Богота, Колумбия

Столицата на Колумбия Богота е разположена в сърцето на южноамериканската страната. Тя се извисява на цели 2 640 метра надморско равнище. Това я прави третата по височина на разположение столица в света след Ла Пас, Боливия и Кито, Еквадор.

Колумбийският град възниква преди повече от пет века върху плато на източната част на планинската верига Анди. Произходът на името Богота идва от древните индиански племена, обитавали тези земи преди пристигането на испанците. През 1538 година на територията на днешна Колумбия стъпва първият европеец – Гонсало Хименс (Gonzalo Jimenez). Той всъщност основава града Санта Фе (Santa Fe), който впоследствие приема името Богота.

Богота е най-гъсто населеният същевременно най-големият град в южноамериканската страна. Столичаните в Колумбия са около 7 милиона и 400 хиляди. Независимо от пренаселеността обаче градът е изпълнен с паркове и много развлекателни места.

Богота

Често посетителите на колумбийската столица я асоциират с древна Атина. Причината за това сравнение са древните културни и образователни традиции, както и множеството университети и библиотеки, намиращи се в Богота, наричана още „Атина на Южна Америка”. Не случайно столицата на Колумбия бе обявена от ЮНЕСКО за световна столица на книгата за 2007 година.

Днес Богота е бързо развиващ се търговски, административен, икономически, политически и образователен център не само на Колумбия. Наскоро градът бе обявен за четвърти финансов център за цяла Южна Америка. Не е далеч времето, в което колумбийската столица бе смятана за туристическа дестинация табу, поради сложните социални и най-вече политически проблеми, разтърсващи страната. Днес обаче се полагат огромни усилия за сигурността и инфраструктурата, местните правят опит да придадат ново лице на атрактивния метрополис.

Богота нощем

В Богота посетителите ще открият изящни църкви, превъзходни музеи, пищни фестивали и вълнуващ нощен живот.

Привлекателен център за туристите е местността Канделария (Candelaria), разположена в северната част на столицата. Там гостите на града могат да се насладят на изобилие от симпатични ресторанти и кафета, църкви и музеи, театри. Именно там туристът може да научи повече за историята и традициите на южноамериканската страна. Обекти, които могат да се посетят, са Дворецът на Сан Карлос (San Carlos Palace), Обществената библиотека Луис Анжел Аранго (Luis Angel Arango), Театърът Кристобал Колон (Cristobal Colon Theater), Поетична къща Силва (Silva's Poetry House), Музея на нумизматиката (Museum of Numismatics). Сред религиозните храмове в Канделария най-забележителни са църквата Сан Игнасио (San Ignacio) и Нуестра Сеньора дел Кармен (Nuestra Señora del Carmen).

Църква в Богота

Канделария осезаемо контрастира като облик и архитектура с останалата част на огромния метрополис.

Сред най-важните места на Богота е Ла Плаца де Боливар (La Plaza de Bolivar). Площадът е заобиколен от значими административни сгради като Кметството, Двореца на правосъдието, Главната катедрала на Колумбия и Президентския дворец Нарино Палас. Впечатляваща е и сградата на Националната Капитолия, в която всъщност се помещава Колумбийския конгрес.

Зона Т (La Zona T) и Зона Роса (Zona Rosa), разположени между улиците с номера 80 и 85 и съответно 11 и 15, пък са местата, подходящи за шопинг и развлечения.

В близост до столицата се намират други привлекателни колумбийски градове Вилавиченцио (Villavicencio) и Соача (Soacha).

4.7
Общо гласували: 6
5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати