Ченай

01.05.2011
Ченай в Индия

Ченай (Chennai) е четвъртият по големина град в Индия и столица на щата Тамил Наду (Tamil Nadu). Екзотичният метрополис е разположен на крайбрежието Коромандел (Coromandel Coast), част от Бенгалския залив.

Градът е притегателен център както за туристи, така и за бизнес ориентирани посетители. Това е така, защото Ченай се развива бързо както в икономическо, така и в технологично отношение, като в същото време се грижи и за своите паметни реликви.

Запазена марка на Ченай е силното автомобилно производство. Близо 8 милионният метрополис се смята от мнозина за автомобилната столица на Индия, не случайно е наричан „Детройт на Южна Азия”. Наред с производството на автомобили, градът има установени традиции и в износа на софтуер.

Технологичният прогрес на града върви ръка за ръка с обогатяването и съхранението на културните традиции на Ченай. Градът често се асоциира с музикалния стил Карнатик. Ако решите да посетите града през периода декември-януари, то тогава със сигурност ще се насладите на един от най-колоритните фестивали, провеждани всяка година в индийския град. Мадраският музикален сезон (Madras Music Season), събира стотици изпълнители от цяла Индия и съседните страни. Техният талант, танцови и певчески композиции със сигурност завладяват и вдъхновяват голяма част от зрителите. Запознати определят фестивала като едно от най-значимите културни мероприятия в целия свят.

Както може да се предположи, най-голяма притегателна сила за туристите има 14 километровия плаж Марина, който прави източната част на града една от най-дългите в света. Плажът започва от Форт „Сейнт Джордж”, разположен в северната част на Ченай, и стига до квартала Бесант Нагар (Besant Nagar) на юг. Това е най-дългият плаж в Индия. По бреговата линия има разположени много магазини и места за хапване. Любителите на къпането обаче трябва да са много внимателни, тъй като водите на Бенгалския залив не са от най-спокойните. Къпането е законно, но няма налични спасители.

Ченай

По брега Марина има разположени много атрактивни статуи и арт скулптури.

Старото име на града, което и до днес е много популярно, е Мадрас (Madras). Мадрас е било древно рибарско селище, възникнало около днешния Форт Сейнт Джордж.

Форт Сейнт Джордж се намира на брега на Бенгалския залив. Постройката е сред основните забележителностите на Ченай. Издигнат е през 1640 година от британски колонии. Първоначалното предназначение на сградата е било зона за търговия, впоследствие обаче постройката започва да изпълнява други функции, обслужващи индийската армия. Фортът Сейнт Джордж днес е дом на щатските изпълнителни и законодателни органи.

В самия форт има няколко забележителности, които заслужават внимание. Сред тях е църквата Сейнт Мери - най-старата англиканска църква в цяла Индия. Красивия храм е съхранил великолепието си през годините и днес радва посетителите с красиви фрески и изящен дизайн.

Красиво бяло бижу на Ченай представлява и Базиликата Сан Том (San Thome). Великолепната сграда е построена 16 век от португалски изследователи. Сградата е решена в неоготически стил и впечатлява със своята белота. Две реки Коум (Cooum) и Адяр (Adyar) пресичат града.

Административните сгради на Ченай също представляват туристически интерес. Сред тях са Висшия съд (Madras High Court) и Правителствената сграда Омандурар (Omandurar Government Estate). Символ на икономическото развитие на индийския град са бизнес сградите на Ченай. Сред тях е и т.нар. Ъгъл на Пери (Parry's Corner), намиращ се в близост до летището, както и бизнес паркът Тидел (Tidel Park).

В индийския град намират място и няколко интересни постройки. Валувар Котам (Valluvar Kottam) е сред най-атрактивните и удивяващи забележителност в Ченай, построена в чест на древния поет и философ Тамил. Архитектурата на монумента буквално не може да се опише с думи.

Може би най-известната улица с най-натоварен поток от хора е улица Рангантан. Тя представлява умалено копие на индийския град – колоритна, населена и развиваща се.

Индийският град постепенно усъвършенства и спортните си традиции в дисциплини, не толкова характерни за азиатската страна. Пример за това е ежегодният турнир Ченай Опупън (Chennai Open), който се провежда през първата седмица на януари.

На около 250 км южно от Ченай, в щата Тамил Наду се намира едно от най-вълнуващите религиозни места в Индия – храма Чидамбарам (Chidambaram), изграден в почит на Бог Шива. Древният храм заслужава специално внимание. Мястото приютява поклонници и туристи от цял свят, завладява със своето спокойствие и магнетизъм. Архитектурният му стил е много различен. Храмът съществено се различава от обичайната визия на свещените места.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини