Салвадор де Баия

25.09.2011
Салвадор де Баия, Бразилия

Салвадор де Баия (Salvador de Bahia) е най-големият град на североизточния бразилски бряг.

Горещият южноамерикански град се счита за „Бразилската столица на щастието”. Асоциацията се прави заради начина на живот на местните жители, които не се свенят да импровизират с всякакъв вид партита и бурни карнавали по улиците или големите булеварди на екзотичния бразилски метрополис.

Салвадор де Баия

Смята се, че Салвадор е втората най-популярна туристическа дестинация в Бразилия.

В Салвадор де Баия по странен начин се смесва бразилското, африканското и европейско културно наследство. Това е отразено не само в начина на мислене на местните, но и в техния бит и архитектура.

Това, което най-много впечатлява гостите на Салвадор, е музиката, кухнята и архитектурата на града. Плажовете около Салвадор де Баия са другата визитна картичка на града. Сред най-предпочитаните е Фарол да Бара (Farol da Barra Beach).

Град Салвадор де Баия в Бразилия

На малък полуостов, врязан в океана, се намира една от най-красивите военни конструкции в Бразилия - Крепостта Монт Серат (Mont Serrat Fortress). В бялата постройка се намира интересният Музей на хералдиката (Armory Museum), в който се разказва за историята и значението на гербовете и други символични знаци.

Салвадор се гордее със своите четири брилянтни парка, сред които градината Валентин (Jardim dos Namorados Park), парк Ревиера (Costa Azul Park), Градският парк (Park of the City), както и Паркът Питацу (Park of Pituaçu).

В старата част на града се намира историческият център Пелоурино (Pelourinho). В превод от португалски името на местността означава „стълба на позора”. На това противоречиво място по време на португалския колониален период са се извършвали т.нар. „наказания” с камшици за „недисциплинираните” роби.

Около площада има все още запазени сгради, датиращи от 17-19 век. Днес зоната е притегателен център за много туристи. Там са разположени много църкви, заведения, ресторанти, сувенирни магазини. Местността е защитена от ЮНЕСКО.

Залива в Салвадор де Баия

Там се намира още салвадорската катедрала (Cathedral Basilica of Salvador). Сградата е издигната две години след създаването на града - през далечната 1551 г. По това време храмът се е намирал в самия център на бразилския град. Базиликата има изключително впечатляваща архитектура, както и прецизно вътрешно оформление.

Интерес за посетителите представляват още манастира и църквата Сао Франциско (São Francisco Church and Convent of Salvador) и неокласическата църква Носо Сенхор до Бонфим (Church of Nosso Senhor do Bonfim).

През 1873 е построен Елевадор Ласерда 9 (Lacerda Elevator) - голям асансьор, свързващ двете части на стария град. Забележителността е изключително популярна сред местни и гости на Салвадор де Баия .

В града има са съсредоточени още много търговски центрове, както и приятни места за отсядане, чиито цени са достъпни за всички.

Салвадор де Баия нощем

Салвадор де Баия е столица на североизточния щат Баия (Bahia). Градът се нарича Салвадор на Баия, за да се различи от другите местности, носещи името Салвадор.

Градът е основан от откривателя на Америка – Америго Веспучи, през 1501 година. По-късно Салвадор става и първата столица на Бразилия и остава такава до 1793 г., когато властта ситуира службите си в Рио.

Град Салвадор е разположен на полуостров, отделящ залива Тодош ош Сантош (Todos os Santos Bay) от Атлантическия океан. Заливът е отлично естествено пристанище, което прави града важен експортен център.

Бразилският град е трети по големина в страната след Сао Пауло и Рио де Жанейро с население е около 2 710 000 души.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати