Ел Пасо

03.10.2011
Ел Пасо, Тексас

Ел Пасо (El Paso) е разположен в западната част на щата Тексас. Градът е допирната точка между две култури – Мексико и САЩ, отразена както в архитектурата, така и в бита, нравите и кухнята на местните.

Ел Пасо е основан около водите на река Рио Гранде (Rio Grande). Планинската верига Франклин (Franklin Mountains) се простира от северната част на града, като на практика го разделя на две части. Ел Пасо е разположен на 1 140 метра надморска височина.

Деведесет метровата сградата Уелс Фарго Плаза (Wells Fargo Plaza) е най-високата в Ел Пасо. Сред топ 10 на най-високите сгради е и небостъргачът О.Т. Басет Тауър (O. T. Bassett Tower), построен през 1930 година. Тя също впечатлява със своя дизайн и архитектура.

На територията на Ел Пасо се намира един от най-големите паркове в САЩ, наречен Франклин Маунтинс Стейт Парк. В неговите предели има страхотни условия както за пешеходен туризъм, така и за планинско колоездене, пикник и живописно шофиране. В парка Франклин са открити следи, които доказват съществуването на хора още преди 12 хиляди години.

В града се намират учебните заведения - Тексаският университет в Ел Пасо, както и Тексаският Технически Университет за Здравни науки.

Сред забележителностите на града е Историческият и културен музей, разположен в кампуса на Тексаският университет в Ел Пасо. В научния център има изложени експонати от полето на палеонтологията, геологията, етнологията и археологията. В зелената зона на Пустинните градини Чихуахуа (Chihuahuan Desert Gardens) посетителите могат да разгледат над 600 вида растения.

Ел Пасо

За бита и историята на първите жители на Ел Пасо разказва Археологическият музей. В него са изложени много древни предмети на палеоиндианските ловци от Ледената епоха. Музеят се намира в планината Северен Франклин (North Franklin Mountain). В него могат да се видят уникални творби на редица талантливи автори.

Музеят на изкуствата, намиращ се в близост до Театър Плаза (Plaza Theater), се посещава от над 100 хиляди души годишно. Други интересни музеи са Военното укрепление и принадлежащите му научни центрове (Fort Bliss Museums & Study Center), Научният музей, Националният музей на патрулиращите по границите (National Border Patrol Museum), Музей на железниците и транспорта, Музеят на Холокоста.

Rелигиозният храм-катедрала Сейнт Патрик, намиращ се в сърцето на Даунтаун, e сред най-красивите постройки в Ел Пасо.

Градът е шестият по големина на населението в Тексас. Той е окръжен център на окръг Ел Пасо. Населението му е 650 хиляди души. Ел Пасо е и вторият по големина град по границата между САЩ и Мексико след Сан Диего. Създаден е през 1850 година.

Ел Пасо се намира в близост до мексиканския град Сиудад Хуарес (Ciudad Juárez). Планините на Сиудад Хуарес създават величествен облик на американския град.

Местността граничи и с Чихуахуанската пустиня (Chihuahuan Desert).

В близост до Ел Пасо се намират живописните американски градове Финикс в щата Аризона, Санта Фе в Ню Мексико, Денвър в Колорадо, както и мексиканските Чихуахуа (Chihuahua) и Хермосило (Hermosillo).

3
Общо гласували: 4
5 0
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати