Дуисбург

Новак
122
Центъра на Дуисбург

Германският град Дуисбург (Duisburg) е най-голямото речно пристанище не само в Европа, но и в целия свят. Той се намира около района, където река Рур се влива в река Рейн.

Градът е известен най-вече със своите традиции в пивоварството, увлекателните си музеи, индустриалните си градски пейзажи и атрактивни докове. В Дуисбург се намира Университетът Дуисбург-Есен – една от най-престижните учебни институции в Германия, където се обучават над 30 хиляди студенти.

Сред от най-големите забележителности на Дуисбург е местната Опера. На сцената на културния дом се поставят и изящни балетни изпълнения, както и много театрални постановки. Сградата е сравнително нова, издигната е върху останките от разрушената от бомбардировките стара опера на Дуисбург.

Голяма част от архитектурните шедьоври на Дуисбург са сринати със земята по време на Втората световна война. Според статистиките около 80 процента от всички постройки в града са били унищожени. Ето защо днес, на мястото на разрушените старинни постройки се издигат съвременни сгради, които носят духа на динамизма и модерността.

Сред най-атрактивните музеи на Дуисбург е Германският музей на вътрешните водни пътища (German Inland Waterways Museum), намиращ се в квартала Ruhrort. В сградата, издигната през 1974 г., можете да научите интересни подробности за най-голямото световно речно пристанище с 50 млн. тона товарооборот.

Друга атрактивна забележителност е Музеят на Вилхем Лембрук (Wilhelm Lehmbruck). Германският скулптор, роден в Дуисбург, е един от най-талантливите германски творци. В Музея е изложена великолепна композиция от неговите изящни творби.

Може би най-посещаваният религиозен храм е Църквата на Свети Йоан Баптист (St Johann Baptist), чийто основи са положени през далечната 900 година.

Завод за стомана в Дуисбург

Както може да се предположи, германският град е дом на голяма мюсюлманска общност. В Дуисбург се намира най-голямата джамия извън ислямските страни. Религиозният храм Меркез (Merkez Mosque) е една от забележителностите на града. Минарето на джамията е високо 34 метра. Тя е изградена с финансовата помощ на Европейския съюз през 2008 година.

В Дуисбург се намира един необичаен парк – Ландшафтспарк (Landschaftspark), в който са разположени огромни стоманени и бетонени тръбни съоръжения и стари пещи, около които се издигат млади дървета и живописни пътечки. Идеята на парка е да направи възможно посетителите да разгледат отблизо големи изоставени индустриални съоръжения, да изследват техните механизми на работа. Създаден е през 1991 г.

Около пристанищния град се намират две очарователни ботанически градини.

Дуисбург има хиляда и сто годишна история. Съществуват данни, че още през 5 век преди Христа на територията на германския град е имало обширен пазар. Днес населението на динамичния Дуисбург е около половин милион души.

В съседство с Дуисбург се намират други интересни градове в Германия, а именно – Оберхаузен (Oberhausen), Мюлхайм ан дер Рур (Mülheim an der Ruhr), Ратинген (Ratingen), Дюселдорф (Düsseldorf), Меербуш (Meerbusch), Крефелд (Krefeld), Моерс (Moers), Рейнберг ( Rheinberg) и Динслакен (Dinslaken).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати