Водопадът Тенгъл

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Тенгъл

Водопадът Тенгъл (Tangle Falls) е един чудно красив и някак деликатен природен феномен в рамките на Национален парк Джаспър. Паркът е популярен с многото си невероятни водопади, сред които се отличават още Сънуапта (Sunwapta Falls), достигащ височина от около 18, 5 метра, чието име е индианско и в превод означава „бурната река”.

Още един вълнуваш водопад в Джаспър е Атабаска (Athabasca Falls). В сравнение с тях природната забележителност Тенгъл е някак по-спокоина и хармонична.

Състои се от няколко нива и каскади и не е сред най-посещаваните красоти на Джаспър, макар и да може лесно да бъде достигнат, защото стои на кратко разстояние от главната пътека. В посока север на юг, разклонението за Тенгъл Фолс е лесно да се пропусне, затова трябва внимателно да следите.

Водопадът Тенгъл

Най-горното ниво на водопада е най-широко и вълнуващо, но пред него са израснали няколко дървета, които спират прекрасната гледка към него. Целият водопад е висок около 100 фута, а ширината му достига около 40 фута. Името му, което в превод означава „плетеница”, идва от горното ниво на водопада, чиито каскади са интересно заплетени.

Тенгъл е закътано и изключително спокойно място сред природата, популярно сред фотографите, които често правят професионални снимки на водопада. Той е обгърнат от високи субалпийски ели и оранжеви цветни камъни. През зимата водопадът буквално се слива с картината и околните скали и дървета, отрупани със сняг.

Тенгъл се намира на 97 км от Джаспър. До водопада Тенгъл може да се стигне по панорамната магистрала Hwy 93 (Icefields Parkway), като той е на около 7 км северно от отбивката за Глетчър Вю Ин (Glacier View Inn) и ледника Атабска (Athabasca Glacier).

От западната страна на пътя има обозначение за тоалетна, както и табелата с надпис Тенгъл Фолс. В близост до Тенгъл се намира планината Кътчънър (Kitchener), от която се разкрива прекрасна гледка към ледника Stutfield.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати