Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Национален парк Мореми

Национален парк Мореми

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Национален парк Мореми

Национален парк Мореми (Moremi National Park) се разпростира на 55 000 кв. км и е един от най-разнообразните и красиви резервати в цяла Африка. Разположен е по източната част на делтата на Окаванго (Okavango Delta) в Ботсвана. Защитената местност се шири по почти цялото й протежение и обхваща контрастни територии от дива и буйна растителност до сухите райони и най вече Мопан Тонг (Mopane Tongue).

Откакто е създаден Мореми, той има статут на ловен резерват. Името му идва от главатаря на коренните жители бушмени на племето Мопан (Mopane). Организирането на парка не предвиждало тукашните бушмени да променят локализацията си и трябвало да останат да живеят в Мореми. През 1960 година обаче правителството променя мнението си, изгаря всички селища на бушмените и ги принуждава да се изселят от другата страна на река Кваи (Khwai).

И до ден днешен жителите на селото изпитват силно недоверие към ботсванското правителство и дори се говори за повторно преместване на бушмените. Иначе за туристите селцето е място, където могат да си купят ледено студена напитка или пък някоя от плетените кошници, които са запазена марка на бушмените.

Национален парк Мореми

Днес Национален парк Мореми се счита за едно от най-ценните хранилища на диви животни в Африка. Цялата територия е съчетание от мопанови (mopane) и акациеви гори, долини и лагуни, в които разнообразието от флора и фауна е неизброимо. Мореми е официално определен като ловен резерват през април 1965 г. След няколко разраствания на защитената територия днес Мореми представлява 20 на 100 от делтата на Окаванго.

Едно от атрактивните места в парка Мореми е т.нар. Хипо басейн (Hippo Pool), който изцяло оправдава името си. В това езеро изобилства от хипопотами, които могат да бъдат наблюдавани от специална платформа. Тази част се намира близо до някогашното селище на бушмените. Най-доброто време за посещение на Мореми е през сухия сезон, от юли до октомври, когато водите са постоянни.

Най-доброто място за посетителите на парка е навярно т.нар Шефски остров (Chief's Island), където са разположени няколко къмпинга и има авантюристични възможности за сафари. Сред най-добрите лагери в парка Мореми са Момбо Камп (Mombo Camp) – един от най-скъпите и най-фотографираните, Литъл Момбо (Little Mombo), който предлага всички удобства на туристите и по-романтичният и веселяшки лагер Хигера (Xigera).

Шефският остров или Главният остров е частна собственост и до днес. Някога той е бил ловно място на богатите граждани на страната, а днес продължава да се счита за „отбрана територия”. Животинският свят в Мореми е навярно главната атракция на тази красива и дивна природа. Сред животните, които може да видите по време на сафари са слонове, бъфало, жирафи, лъвове, леопарди, диви кучета, хиени, чакали, както и широка гама от антилопи. По време на влажния сезон настъпва царството на мигриращите птици.

Интересна за посещение в Мопан Тонг е лагуната Хаканаха (Xakanaxa Lagoon), която се слави с голямо разнообразие от риба. Тук има изградени няколко постоянни лагера. На североизточния край на Мореми е река Квай, която е известна с големите си стада слонове, които са очарователна гледка. Овен това има огромно разнообразие от хищници и видове, които са тяхна плячка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати