Замъкът Тун

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Тун в Швейцария

Замъкът Тун (Thun Castle) е главна културно историческа забележителност на едноименния швейцарски град Тун. Разположен на северозападния край на езерото Тун (Thunersee), между Интерлакен и Берн на кантона Берн, Тун и неговият средновековен дворец стоят на 30 км южно от столицата Берн. Швейцарското градче е възникнало точно на мястото, където река Ааре (River Aare) тръгва а от Тунското езеро по своя дълъг 24 мили път към столицата.

Самият Тун е разположен на главен пътен възел, а едновременно с това той е изходен пункт за Бернските Алпи. До замъка Тун може да се стигне лесно – той е на 15 минути разходка от гарата на града. Няма как да не забележите високият му и масивен донжон, построен от Берхтолд V фон Церинген (Berchtold V of Zähringen) през далечната 1195 г.

Земите на мястото на днешен Тун са били обитавани още в епохата на неолита. Името на града идва от келтското „Dunum”, което означава „укрепен град”. Езерото Тун е кръстено на селището, а не обратното. Днес почти десетвековният дворец на града е превърнат в интригуващ исторически музей на местността, чиито експозиции се разпростират на цели 5 етажа в средновековната кула на замъка. Още два замъка са интересни за посещение в Тун – Оберхофен (Schloss Oberhofen) с красивите му градини от 19 век и замъкът Хюнег (Schloss Hünegg).

Замъкът е построен от херцозите на Церинген (Zähringen) малко преди 1200. Основите на големият донжон са положени около 1186 г. от Берхтолд V, който по това време упражнява контрол над областта. И до ден днешен замъкът Тун запазва до голяма степен оригиналната си архитектура от преди 8 века.

Куполният покрив на кулата е издържан в нормански стил, с четири по-малки овални кулички от всичките му страни. Тази архитектура е типична за замъците във Франция, а в Швейцария е една от най-старите от този тип, като красотата й е подчертана от бялата фасада и червеникавите покриви на донжона.

Замък Тун

През 1218 година замъкът Тун става собственост на Графовете Куборг (Kyburg) за повече от 100 години.

Следват крамоли и убийства, като през 1322 година Еберхард фон Куборг (Eberhard of Kyburg) промушва своя брат и го затваря в кулата на двореца. През 1384 година Лордовете на Берн превръщат замъка Тун в своя резиденция. След това средновековната структура става държавна собственост, а днес е управлявана от градската управа.

Новите части на двореца са добавени през 1429 г., а кулата на Тун е превърната в исторически музей през 1888 година. От върха на замъка се открива обстойна гледка на областта, в периферията на която гордо стоят исполините Блюмлизалп (Blümlisalp), Юнгфрау (Jungfrau), Мьонх (Mönch), Айгер (Eiger) и Шрекхорн (Schreckhorn).

На 17 парил 2010 година замъкът Тун отново отваря врати след продължителни реставрационни дейности със специална изложба от пейзажи, рисувани между 14-19 век. Замъкът Тун притежава и голяма библиотека, която съхранява важни исторически книги. Навсякъде из замъка могат да се видят автентични мебели, старинни гоблени и обзавеждане от различни исторически епохи.

Експозициите на историческия музей на Тун са разположени на 4 етажа, свързани помежду си с дървено стълбище. Някои от стъпалата датират още от оригиналното стълбище на донжона. Под Рицарската зала са разположени изложбите на съдържа колекция от мебели и картини, антикварни играчки и кукли, керамични произведения на изкуството, сред които и образци на старинната керамика Хаймберг (Heimberg). Има изложени автентични бойни принадлежности, а пред замъка Тун има красиво езеро с малък фонтан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати